Η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την κίνηση της Fed ότι βρίσκεται κοντά στη μείωση των επιτοκίων έδωσε τη θέση της σε διστακτικότητα καθώς στην αγορά αντανακλάται ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μείωση του πληθωρισμού. Αυτό ώθησε σε απώλειες σε γενικές γραμμές τις αγορές εμπορευμάτων.

Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων χαμηλότερα, καθώς η αγορά έκρινε ότι η αισιοδοξία για τις μειώσεις των επιτοκίων που βοήθησε στην τόνωση ενός ισχυρού ράλι την περασμένη εβδομάδα ήταν υπερβολική. 

Η αλλαγή στον τόνο προκλήθηκε αφού η αγορά άκουσε τα σχόλια του προέδρου της Fed Jerome Powell ότι θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια εάν απαιτηθεί. Η επακόλουθη ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ είδε την όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να αποδυναμώνεται. Αυτό έρχεται καθώς η αγορά σκέφτεται εάν τα μέτρα τόνωσης της πολιτικής στην Κίνα θα αντισταθμίσουν την αντίσταση από τις ανεπτυγμένες αγορές το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, υπήρχαν σημάδια στενότητας στη φυσική αγορά χαλκού. Τα spot τέλη που καταβάλλονται από τα κινεζικά μεταλλουργεία έχουν πέσει κάτω από 70 δολ/τόνο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2022, υπογραμμίζοντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό που υπάρχει για περιορισμένες προμήθειες μεταλλευμάτων. Την περασμένη εβδομάδα, πολλά κινεζικά μεταλλουργεία συμφώνησαν σε πτώση 9% στα ετήσια συμβόλαια. Αυτό αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες προοπτικές καθώς εμφανίζονται ζητήματα εφοδιασμού μετά το κλείσιμο του ορυχείου Cobre της First Quantum στον Παναμά, το οποίο παράγει περίπου το 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς.

Το σιδηρομετάλλευμα επέκτεινε τις μειώσεις της περασμένης εβδομάδας καθώς τα αποθέματα αυξήθηκαν καθώς ο κλάδος κατευθύνεται κατά τη συνήθως πιο αργή χειμερινή περίοδο. Τα συνολικά αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στα λιμάνια της Κίνας αυξήθηκαν 2% w/w την περασμένη εβδομάδα στα 110,7 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της Steelhome. Οι έμποροι συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων για καθοδήγηση κατά τη ζήτηση. Επτά κινεζικές τράπεζες συνεδρίασαν με προγραμματιστές για να επανεξετάσουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, καθώς το Πεκίνο εντείνει την υποστήριξή του στα προγράμματα κοινωνικής στέγασης.

Το ισχυρότερο  δολάριο επιβάρυνε τη ζήτηση των επενδυτών για χρυσό. Το πολύτιμο μέταλλο είχε φτάσει σε ρεκόρ εντός της ημέρας υψηλό ρεκόρ των 2135 δολ/ουγγιά στις συναλλαγές στην Ασία, καθώς ο ενθουσιασμός της αγοράς για τις μειώσεις των επιτοκίων οδήγησε τη βουτιά του δολαρίου και τις αποδόσεις των ομολόγων. Η σημερινή κίνηση μπορεί επίσης να αντανακλά το γεγονός ότι οι περισσότεροι πτωτικοί επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους.

Η Σαουδική Αραβία ενίσχυσε την επίθεση γοητείας καθώς φαίνεται να στηρίξει τις τιμές του αργού πετρελαίου μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας για περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, απέτυχε να ανυψώσει τις τιμές εν μέσω ενός τόνου κινδύνου σε όλες τις αγορές. Ο υπουργός Ενέργειας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν είπε ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ μπορούν οπωσδήποτε να συνεχιστούν και μετά το πρώτο τρίμηνο, εάν χρειαστεί. Η μείωση της προσφοράς άνω των 2 ελατ.βαρ./ημέρα θα αποσυρθεί μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι συνθήκες της αγοράς και χρησιμοποιώντας μια σταδιακή προσέγγιση. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στη Ρωσία, βασικό μέλος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+.

Το ευρωπαϊκό αέριο υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών εν μέσω επίμονα χαμηλής ζήτησης. Ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον διατηρεί την κατανάλωση πεισματικά χαμηλά. Ούτε καν η προοπτική χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή δεν θα μπορούσε να ενθουσιάσει τους εμπόρους. Αυτό οδήγησε τις τιμές LNG στη Βόρεια Ασία χαμηλότερα. Αυτό επιδεινώθηκε από τις αναφορές για επανεκκίνηση του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στον κόσμο στην Ιαπωνία.