Πλήρως έχει ανακάμψει η ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, όπως αποτυπώνει το ΚΕΠΕ στην Ετήσια Έκθεση 2023 του Ελληνικού Συμβούλιου Παραγωγικότατος. Εξ ου και εκτιμάται πως η Ελλάς είναι πλέον Προετοιμασμένη, όχι μόνο για ανάπτυξη, αλλά ενδεχομένως και για απογείωση, εφ’ όσον έρθουν οι επενδύσεις μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία βραδείας αναπτύξεως

Κατά την διάρκεια του 2022, η συνολική παραγωγικότητα των συντελεστών παραγωγής της ελληνικής οικονομίας ηυξήθη κατά 2,9%  (βάσει των ωρών εργασίας) και κατά 3,8% (βάσει της απασχολήσεως). Η αύξηση αυτή έφτασε την αντίστοιχη αύξηση της Ευρωζώνης και της ΕΕ, έχοντας επιταχυνθεί μεταξύ 2019 και 2023. Επίσης, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά ώρα εργασίας ηυξήθη κατά 0,3% και η παραγωγικότητα της εργασίας της ελληνικής οικονομίας με την ευρωπαϊκή, τόσο ως προς του απασχολούμενους όσο και ως προς τις ώρες εργασίας, παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη κατά την περίοδο  2019 – 2023. Δηλαδή, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε απασχολούμενους είναι περίπου στο 61% του μέσου όρους της ΕΕ και στο 55% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αντιστοίχως, η ελληνική παραγωγικότητα της εργασίας σε ώρες εργασίας είναι περίπου στο 49% του μέσου όρου της ΕΕ και στο 43% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Καθοριστικής σημασίας για την υλοποίηση της αναμενόμενης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας είναι αφενός η αύξηση της χρησιμοποιήσεως του εργατικού δυναμικού, που αποτελεί παράγονται – κλειδί, λαμβάνοντας υπόψιν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις της γηράνσεως του πληθυσμού, αφετέρου η σημαντικού αύξηση των επενδύσεων [αγίου κεφαλαίου, ιδίως στον επιχειρηματικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας της οικονομίας, σημειώνει το ΚΕΠΕ.