Net Zero Nuclear Industry Pledge: Στόχος ο Τριπλασιασμός της Πυρηνικής Ενέργειας έως το 2050

Net Zero Nuclear Industry Pledge: Στόχος ο Τριπλασιασμός της Πυρηνικής Ενέργειας έως το 2050
energia.gr
Τετ, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 08:29

Το Net Zero Nuclear Industry Pledge ξεκίνησε χθες, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θεματικού Προγράμματος της Προεδρίας COP28, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Υποστηριζόμενο από 120 εταιρείες, με έδρα σε 25 χώρες και δραστηριότητα σε περισσότερες από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο, το Pledge δεσμεύει τη βιομηχανία σε έναν στόχο τουλάχιστον τριπλασιασμού της πυρηνικής ικανότητας έως το 2050. Οι εταιρείες που εγκρίνουν τη Δέσμευση ταιριάζουν με τη φιλοδοξία και τον πραγματισμό που έδειξαν εκείνες οι κυβερνήσεις που υπέγραψαν την Πυρηνική Υπουργική Διακήρυξη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τόσο η Υπουργική Διακήρυξη

όσο και η Δήλωση Net Zero Nuclear Industry Pledge δεσμεύονται στον στόχο τριπλασιασμού της πυρηνικής δυναμικότητας έως το 2050.

Η Δρ Sama Bilbao y León (φωτό), Γενικός Διευθυντής της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, δήλωσε: «Τίποτα λιγότερο από αυτόν τον φιλόδοξο –αλλά εφικτό– στόχο θα είναι αρκετό για να προσφέρει την κλίμακα συνεισφοράς που απαιτείται από την πυρηνική ενέργεια για την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της ανεξέλεγκτης κλιματικής αλλαγής».

Από το 2000, η πυρηνική παραγωγή παρέχει, κατά μέσο όρο, 2500 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο. Παγκοσμίως, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες παρέχουν τώρα περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και περίπου το ένα τέταρτο της καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Όμως, καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2050, η πυρηνική ανάγκη να αναπτυχθεί ταχύτερα.

Μέσω των αποφάσεών τους στο COP28 και μέσω των εθνικών τους πολιτικών, οι κυβερνήσεις μπορούν να δημιουργήσουν το ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής που θα υποστηρίξει μια μεγαλύτερη συμβολή της πυρηνικής ενέργειας στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Διασφαλίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για το κλίμα ίση με άλλες πηγές καθαρής ενέργειας, οι κυβερνήσεις μπορούν να επιτρέψουν την ανάπτυξη πυρηνικής ικανότητας σε κλίμακα παγκοσμίως. Ωστόσο, η πυρηνική βιομηχανία θα είναι αυτή που θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση τέτοιων στόχων πολιτικής, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας υφιστάμενων και νέων πυρηνικών σταθμών, υποστηρικτικών εγκαταστάσεων και συναφών τεχνολογιών.

Η Sama Bilbao y León είπε: «Είναι πλέον καιρός να προχωρήσουμε μπροστά, ας μετατρέψουμε τη φιλοδοξία σε ρεαλιστικές πολιτικές, τις καλές προθέσεις σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση και τις προθεσμίες σε έγκαιρη παράδοση στον προϋπολογισμό νέων έργων πυρηνικής ενέργειας».