Οι αλλαγές στο ενεργειακό σύστημα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αλλά αρκετοί ανασταλτικοί παράγοντες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και θα μπορούσαν να σταματήσουν την πρόοδο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της EY. Η έκθεση με τίτλο, «Αν κάθε ενεργειακή μετάβαση είναι διαφορετική, ποια πορεία θα επιταχύνει τη δική σας;», μοντελοποιεί τέσσερις βασικούς πυλώνες, που είναι η πρόοδος της τεχνολογίας, η προσφορά εμπορευμάτων, η δέσμευση των καταναλωτών και η κυβερνητική πολιτική.

Αναλύει τον αντίκτυπο αυτών των πυλώνων σε 52 τεχνολογίες και υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία των μελλοντικών αλλαγών.
Δεν υπάρχει μία ενεργειακή μετάβαση, αλλά πολλαπλή, που εκτυλίσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς και με διαφορετικούς τρόπους σε όλο τον κόσμο.

Διαπιστώνει επίσης ότι η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Η έκθεση της EY προβλέπει ότι, παγκοσμίως, η πράσινη ενέργεια θα κυριαρχήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2038 και θα αποτελεί το 62% του συνδυασμού ενέργειας έως το 2050.

Η έκθεση της EY προβλέπει ότι έως το 2050 θα χρειαστούν περίπου 4,1 τρισ., δολάρια ετήσιων επενδύσεων σε τεχνολογίες μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ενεργειακές υποδομές που επιτρέπουν την ενεργειακή υποδομή - τετραπλάσιο από τα σημερινά επίπεδα.

Τονίζεται όμως ότι η ταχύτητα της αλλαγής δεν είναι ακόμα αρκετή για να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου και απαιτείται περαιτέρω επιτάχυνση.

Η χρήση ορυκτών καυσίμων θα κορυφωθεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας. Ωστόσο, οι υδρογονάνθρακες θα παραμείνουν μέρος του ενεργειακού μείγματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο ως αποτέλεσμα τομέων που είναι δύσκολο να υποχωρήσουν.

Απαιτούνται, επομένως, πολιτικές που βελτιώνουν την ελκυστικότητα των επενδυτών για εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να κυκλοφορούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα είναι απαραίτητο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Ο Serge Colle, επικεφαλής της EY Global Energy & Resources, δήλωσε: «Ενώ η αλλαγή επιταχύνεται, θα μπορούσε εύκολα να σταματήσει λόγω της απόλυτης πολυπλοκότητας της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ηλεκτροδότηση των μεταφορών ήταν σχετικά απλό σε σύγκριση με αυτό που ακολουθεί. Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ενός βιομηχανικού τομέα που κινείται σε μεγάλο βαθμό με υδρογονάνθρακες είναι πολύ πιο δύσκολη και η ικανότητά μας να τον αντιμετωπίσουμε θα καθορίσει την τελική επιτυχία της μετάβασης του κόσμου στην καθαρή ενέργεια. Κάθε αγορά θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει μια σειρά επιταχυντών για να ξεπεράσει την αδράνεια του status quo, να διατηρήσει τη δυναμική της αλλαγής και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους».