Το Κόστος των Μέτρων Στήριξης για τα Ορυκτά Καύσιμα Σχεδόν Διπλασιάστηκε το 2022

Το Κόστος των Μέτρων Στήριξης για τα Ορυκτά Καύσιμα Σχεδόν Διπλασιάστηκε το 2022
energia.gr
Τετ, 6 Δεκεμβρίου 2023 - 11:43

Νέα στοιχεία του ΟΟΣΑ και του ΔΟΕ (ΙΕΑ) δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος της παγκόσμιας στήριξης για ορυκτά καύσιμα σε 82 οικονομίες σχεδόν διπλασιάστηκε σε 1.481,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, από 769,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, καθώς οι κυβερνήσεις έλαβαν μέτρα για να αντισταθμίσουν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας. μέρος του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο κατάλογος των μέτρων στήριξης του ΟΟΣΑ για τα ορυκτά καύσιμα εκτιμά ότι οι άμεσες μεταφορές και οι φορολογικές δαπάνες που σχετίζονται με μέτρα στήριξης για τα ορυκτά καύσιμα ανήλθαν σε 427,9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022. Επιπλέον, ο ΔΟΕ(ΙΕΑ) υπολογίζει ότι τα ορυκτά καύσιμα που πωλήθηκαν κάτω από τις τιμές της αγοράς ανήλθαν σε 1.126,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αυξήσεις ήταν σημαντικές σε πετρέλαιο, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Για τις χώρες που καλύπτονται από τον κατάλογο του ΟΟΣΑ, η στήριξη παραμένει κυρίως στους καταναλωτές (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), που αντιπροσωπεύει το 81% του συνολικού δημοσιονομικού κόστους των μέτρων στήριξης, ακολουθούμενη από τη στήριξη στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων στο 16%. Η υποστήριξη γενικών υπηρεσιών (δηλαδή υποστήριξη που δεν στοχεύει ειδικά ούτε στους παραγωγούς ούτε στους καταναλωτές) αντιπροσώπευε το 3% του συνολικού δημοσιονομικού κόστους της στήριξης.

Ο ΟΟΣΑ και ο ΔΟΕ έχουν συμπληρωματικές βάσεις δεδομένων που παρέχουν εκτιμήσεις για διάφορες μορφές κρατικής υποστήριξης για ορυκτά καύσιμα. Οι τρέχουσες συνδυασμένες εκτιμήσεις ΟΟΣΑ-ΔΟΕ καλύπτουν 82 μεγάλες οικονομίες, που καλύπτουν τον ΟΟΣΑ, την G20 και 33 άλλες μεγάλες οικονομίες παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας που αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο.

Ο ΔΟΕ παρακολουθεί τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων εξετάζοντας περιπτώσεις όπου οι τιμές καταναλωτή είναι χαμηλότερες από την αγοραία αξία του ίδιου του καυσίμου. Ο ΔΟΕ διαπιστώνει ότι οι επιδοτήσεις κατανάλωσης αυξήθηκαν σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2022, ένα άλμα 116% από το 2021, λόγω της αύξησης των τιμών στις διεθνείς αγορές.

Η ανάλυση δείχνει επίσης μια αναβίωση της στήριξης για την παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα, η οποία έφτασε τα 36,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 – αύξηση 60% από το 2013. Αυτές περιλάμβαναν επιδοτήσεις θέρμανσης για νοικοκυριά που καταναλώνουν άνθρακα και ανώτατα όρια τιμών στον άνθρακα ως εισροή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. ιδίως στις χώρες παραγωγής άνθρακα και την παράταση της διάρκειας ζωής ή την προσωρινή επανεκκίνηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να μεταρρυθμίσουν τα υπάρχοντα μέτρα στήριξης για να στοχεύσουν καλύτερα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η έλλειψη στόχευσης αυξάνει το δημοσιονομικό κόστος και τείνει να ωφελήσει δυσανάλογα τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, τα οποία τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Τέλος, γενικότερα, τα μη στοχευμένα μέτρα στρεβλώνουν τα μηνύματα των τιμών, συμβάλλοντας έτσι στη συνεχιζόμενη κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.

Ο ΟΟΣΑ και ο ΔΟΕ έχουν ζητήσει επανειλημμένα τη σταδιακή κατάργηση της αναποτελεσματικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων και τον αναπροσανατολισμό της δημόσιας χρηματοδότησης προς την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, παράλληλα με βελτιώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή απόδοση.