ΣΟΥΕΖ: Ατύχημα με Πλοίο Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων Δημιούργησε Μποτιλιάρισμα

ΣΟΥΕΖ: Ατύχημα με Πλοίο Μεταφοράς Εμπορευματοκιβωτίων Δημιούργησε Μποτιλιάρισμα
energia.gr
Πεμ, 7 Δεκεμβρίου 2023 - 12:26

Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ αναφέρει ότι μπόρεσε να επαναδρομολογήσει ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ocean Network Express (ONE) που προσέκρουσε σε μια γέφυρα που διακόπτει την κίνηση με προορισμό το βορρά. Τουλάχιστον έξι πλοία είχαν επηρεαστεί από το ατύχημα που συνέβη σε τμήμα αμφίδρομης κυκλοφορίας και τις προσπάθειες της αρχής να εκτρέψει τα πλοία στο δυτικό κανάλι για να ολοκληρωθεί το ταξίδι τους.

Το ONE Orpheus (104.525 dwt) που κατασκευάστηκε το 2008 και το οποίο διαχειρίζεται η NYK για την ONE ξεκίνησε τη διέλευση νωρίς χθες το πρωί ως μέρος του ταξιδιού του από την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη με τελικό προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανέφερε ότι το σκάφος αντιμετώπισε «αστοχία στο τιμόνι ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του πηδαλίου του», που οδήγησε στη σύγκρουση με μια πλωτή γέφυρα κοντά στο μίλι 74. Το πλοίο με μήκος 336 μέτρα (1.102 πόδια) έχει χωρητικότητας 9.040 TEU.

Οι φωτογραφίες του περιστατικού που εμφανίζονται στα αιγυπτιακά μέσα δείχνουν το σκάφος λοξά στο κανάλι με την πλώρη του να έχει διασχίσει την πλωτή γέφυρα. Φαίνεται ότι η πλώρη ήταν στην όχθη του καναλιού με το σκάφος σε γωνία στο κανάλι.

Το ατύχημα ήταν βόρεια της λίμνης Great Bitter Lake και σε περιοχή όπου υπάρχουν δύο κανάλια. Ωστόσο, τα σήματα AIS δείχνουν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC πίσω από το σκάφος ONE, καθώς και δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς LNG και LPG που ήταν επίσης στη ουρά πίσω του. Η αρχή του καναλιού ανέφερε, αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, διέταξε τα πλοία της πομπής με προορισμό το βορρά να δέσουν και να ρίξουν άγκυρα, ενώ τέσσερα ρυμουλκά έχουν αποσταλεί για να βοηθήσουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ενεπλάκη στο ατύχημα.

Επειτα από καθυστέρηση πολλών ωρών, τα ρυμουλκά μπόρεσαν να επανατοποθετήσουν το ONE Orpheus στο κανάλι και αφού επιβεβαίωσαν την αξιοπλοΐα του το ταξίδι συνεχίστηκε προς τα βόρεια με ρυμουλκό συνοδείας. Τα έξι σκάφη ακριβώς πίσω από το ONE μπόρεσαν επίσης να ξαναρχίσουν το ταξίδι τους. Η πομπή με κατεύθυνση νότια μπόρεσε επίσης να προχωρήσει επειδή το περιστατικό συνέβη σε περιοχή όπου υπάρχουν δύο κανάλια. Το σχέδιο ήταν να εκτραπεί η κυκλοφορία με προορισμό τα βόρεια αφού η συνοδεία με προορισμό νότο είχε περάσει την περιοχή.

Μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, το ONE Orpheus βγήκε από το βόρειο τέρμα της διώρυγας του Σουέζ. Το πλοίο μεταφέρθηκε στο αγκυροβόλιο ανοιχτά του Πορτ Σάιντ. Από τις 2:30 π.μ., τα σήματα του AIS εδειχαν ότι το τελευταίο πλοίο που ήταν πίσω του πλησίαζε επίσης το Πορτ Σάιντ.

Τα ρυμουλκά SCA μπόρεσαν να επανατοποθετήσουν το ONE Orpheus, ώστε το σκάφος να μπορέσει να συνεχίσει τη διέλευση προς τα βόρεια.

Το περιστατικό έρχεται σε μια περίοδο που η Διώρυγα του Σουέζ σημειώνει όγκο ρεκόρ και δέχεται αυξημένες πιέσεις καθώς τα πλοία έχουν αρχίσει να εκτρέπονται από τη Διώρυγα του Παναμά ενώ οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα απειλούν την κυκλοφορία. Τον Νοέμβριο, η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ ανέφερε νέα ρεκόρ στον αριθμό των πλοίων και της χωρητικότητας που διήλθαν από τη διώρυγα.

Τον περασμένο μήνα, η κίνηση των πλοίων αυξήθηκε περισσότερο από 4 τοις εκατό στη Διώρυγα του Σουέζ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, με συνολικά 2.264 πλοία να πραγματοποιούν διέλευση σε σύγκριση με 2.171 πλοία ένα χρόνο νωρίτερα, ή αύξηση 93 πλοίων. Η καθαρή χωρητικότητα αυξήθηκε περισσότερο από οκτώ τοις εκατό φτάνοντας συνολικά τους 135,5 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 125,2 εκατομμύρια τόνους τον Νοέμβριο του 2022.