Η Ισχυρή Ζήτηση από την Κίνα Ώθησε τον Χαλκό Υψηλότερα- Ανοδικά Πετρέλαιο και Φ. Αέριο

Η Ισχυρή Ζήτηση από την Κίνα Ώθησε τον Χαλκό Υψηλότερα- Ανοδικά Πετρέλαιο και Φ. Αέριο
energia.gr
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 11:22

Τα θετικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα βοήθησαν να ωθήσουν τα βιομηχανικά μέταλλα υψηλότερα. Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ ήταν επίσης ένας ουράνιος άνεμος για το ευρύτερο συγκρότημα εμπορευμάτων. Ο χαλκός κέρδισε μετά την άνοδο των εξαγωγών της Κίνας για πρώτη φορά σε επτά μήνες. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η αδυναμία στην εξωτερική ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας πλησιάζει στο τέλος της.

Η οικονομία της φαίνεται να χρησιμοποιεί ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες εμπορευμάτων, με τις εισαγωγές να αυξάνονται έντονα σε γενικές γραμμές. Οι εισαγωγές ραφιναρισμένου χαλκού τον Νοέμβριο έφτασαν τους 550 τόνους, το υψηλότερο φέτος. Οι εισαγωγές συμπυκνώματος συνεχίζουν να αυξάνονται, τροφοδοτώντας την αναπτυσσόμενη βιομηχανία τήξης της Κίνας. Η έντονη ζήτηση από την ενεργειακή μετάβαση ενθαρρύνει την ανανέωση των αποθεμάτων. Αυτό έθεσε στο περιθώριο τα πρόσφατα ζητήματα της προσφοράς. Η κυβέρνηση της Χιλής είπε ότι σκοπεύει να ενισχύσει την παραγωγή χαλκού της κατά 20% σε 1,04 εκατ. τόνους έως το 2026.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος ενισχύθηκαν από καλύτερα από τα αναμενόμενα νούμερα εξαγωγών. Το κλίμα υποστηρίχθηκε από την έντονη ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές χάλυβα τροφοδοτούν εργοστάσια και αναπληρώνουν τα εξαντλημένα αποθέματα. Οι συνολικές εισαγωγές τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 3,94% ετησίως σε 102,74 εκατ. τόνους, παρά τις επικείμενες χειμερινές συγκρατήσεις και τα φτωχά περιθώρια κέρδους. Τα μεγάλα κινεζικά χαλυβουργεία αύξησαν την παραγωγή κατά 2,4% στα τέλη Νοεμβρίου από τα μέσα Νοεμβρίου σε λίγο περισσότερο από 2 εκατ. τόνους/ημέρα. Οι εξαγωγές χάλυβα αυξήθηκαν 35% από έτος μέχρι σήμερα, αντισταθμίζοντας την ασθενέστερη εγχώρια κατανάλωση χάλυβα.

Ο χρυσός ανέβηκε μπροστά από τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Οι έμποροι έγιναν επιφυλακτικοί σχετικά με την αύξηση των ανοδικών θέσεων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας είναι δροσερή. Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη φυσική αγορά. Η Κίνα πρόσθεσε στα αποθέματά της σε χρυσό για 13ο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο. Οι συνολικές συμμετοχές αυξήθηκαν στα 71,58 μζ, από 71,2 μίζ τον Οκτώβριο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ράλι νωρίς στη συνεδρίαση σχετικά με τις τεχνικές αγορές, αφού η πρόσφατη πώληση το ώθησε σε υπερπουλημένη περιοχή. Ωστόσο, εγκατέλειψε αυτά τα κέρδη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για πλεονάζουσα προσφορά. Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για βαθύτερες περικοπές παραγωγής θα πρέπει να υποστηρίξει τις φυσικές ισορροπίες, αλλά η αγορά θα πρέπει να πειστεί πριν τιμολογηθεί οποιαδήποτε από αυτές τις περικοπές. Η έλλειψη λεπτομερειών στην ανακοίνωση ανοίγει την πιθανότητα οι παραγωγοί να παρακάμψουν τις δεσμεύσεις τους. Ωστόσο, οι περικοπές θα δουν το προηγουμένως προβλεπόμενο πλεόνασμα μας για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να μετατραπεί σε μικρό έλλειμμα. Επιπλέον, βλέπουμε ανοδική αύξηση της ζήτησης. Μια ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ και η συνεχιζόμενη διαρθρωτικά διευκολυντική κυβερνητική πολιτική στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει τη ζήτηση να ξεπεράσει τις προσδοκίες. Τούτου λεχθέντος, οποιαδήποτε επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη χαλάρωση των συμφωνιών παραγωγής του ΟΠΕΚ, ένα σενάριο που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.

Το ευρωπαϊκό αέριο διεύρυνε τα χθεσινά κέρδη καθώς αυξήθηκε ο ρυθμός των αποσύρσεων από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Το κρύο σε όλη την ήπειρο έχει αυξήσει τη ζήτηση για καύσιμα θέρμανσης. Το LNG της Βόρειας Ασίας ενισχύθηκε από τα στοιχεία που δείχνουν ισχυρή ζήτηση στην Κίνα. Οι εισαγωγές τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 6,15% ετησίως στα 10,95 εκατ. τόνους, το υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όγκους έγιναν μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων.