Bενεζουέλα: Συλλήψεις Στελεχών της Αντιπολίτευσης με τη Χώρα να Ετοιμάζει Εισβολή στην Γουιάνα

Bενεζουέλα: Συλλήψεις Στελεχών της Αντιπολίτευσης με τη Χώρα να Ετοιμάζει Εισβολή στην Γουιάνα
energia.gr
Παρ, 8 Δεκεμβρίου 2023 - 12:06

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς της αντιπολίτευσης που αμφισβητούν την κίνηση προσάρτησης της πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής Εσέκουιμπο, σε ένα τέχνασμα της τελευταίας στιγμής για να εξασφαλίσει τις πιθανότητες διατήρησης της προεδρίας του ενάντια στην άγρια πτώση της δημοτικότητας του.

Ο Μαδούρο έθεσε επισήμως την αμφισβητούμενη περιοχή του πλούσιου σε πετρέλαιο Essequibo υπό στρατιωτική δικαιοδοσία, θέτοντας σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου των Exxon και Chevron.

Έπειτα από δημοψήφισμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κήρυξε την επανένωση με το Essequibo, που αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του εδάφους της Γουιάνας, στην Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το T&T News, η Εισαγγελία της Βενεζουέλας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δώδεκα μέλη της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό και τρία μέλη του προσωπικού της υποψήφιας της αντιπολίτευσης για την προεδρία Μαρία Κορίνα Ματσάδο. Οι τρεις κατηγορούνται για συνωμοσία κατά του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την προσάρτηση του Essequibo.

Η πρόσφατη προσωρινή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων για το πετρέλαιο στη Βενεζουέλα είχε ως όρο τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών το 2024.

Ενώ οι ΗΠΑ προσέφεραν στη Γουιάνα "ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία της Γουιάνας", δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη συζήτηση για την αντιστροφή της χαλάρωσης των κυρώσεων με βάση τις ενέργειες του Μαδούρο.

Η Exxon, η οποία στοχεύει σε παραγωγή 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών αργού την ημέρα από το υπεράκτιο πετρελαϊκό μπλοκ Stabroek της Γουιάνας μέχρι το τέλος του 2027, απέφυγε να σχολιάσει την εξελισσόμενη κατάσταση, λέγοντας στους δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μόνο ότι πιστεύει ότι "τα ζητήματα των συνόρων είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και οι κατάλληλοι διεθνείς οργανισμοί".

Σε ένα σχόλιο που μοιράστηκε με την IBT την Τετάρτη, η Chevron δήλωσε: "Η Chevron έχει μακρά ιστορία και εξαιρετικό ιστορικό ως εταίρος επιλογής στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται. Στόχος μας είναι πάντα να είμαστε, και είμαστε μια εποικοδομητική παρουσία στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε".

Μια κοινοπραξία που ελέγχεται από την ExxonMobil κατέχει το 45% στο τεμάχιο Stabroek, με τη Chevron, η οποία εξαγόρασε πρόσφατα τη Hess, να κατέχει το 30% και την κινεζική CNOOC να κατέχει το 25%.

Την Τρίτη, ο Μαδούρο υποσχέθηκε να αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης "αμέσως" και διέταξε την πλήρη συμμόρφωση των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.