Οι προοπτικές για τη νομισματική πολιτική κυριάρχησαν στις συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη επηρέασαν το κλίμα στην αγορά βασικών μετάλλων. Ο χαλκός αντιστάθμισε μερικές από αυτές τις απώλειες στα τέλη της εβδομάδας αφού το Πεκίνο υποσχέθηκε να ενισχύσει την υποστήριξή του για την οικονομία. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα ενισχυθεί

 αι τόνισε τη σημασία της οικονομικής προόδου. Παρά τους πρόσφατες οικονομικές ανασχέσεις, η ζήτηση για χαλκό παραμένει ισχυρή. Οι εισαγωγές ραφιναρισμένου χαλκού τον Νοέμβριο έφτασαν τους 550 τόνους, το υψηλότερο επίπεδο φέτος. Η ακόρεστη όρεξη από τη βιομηχανία τήξης τροφοδοτεί επίσης ισχυρότερες εισαγωγές. Το μέταλλο έλαβε πρόσθετη υποστήριξη την Παρασκευή εν μέσω νέων ζητημάτων από πλευράς προσφοράς. Η Anglo American αποκάλυψε σχέδια για δραστική μείωση της παραγωγής για μείωση του κόστους. Το κλείσιμο του γιγαντιαίου ορυχείου χαλκού του Παναμά προκαλεί επίσης ανησυχίες.

Το σιδηρομετάλλευμα αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, καθώς η ανανέωση των αποθεμάτων ενισχύει τη ζήτηση για την πρώτη ύλη κατασκευής χάλυβα. Οι συνολικές εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 3,94% ετησίως σε 102,74 εκατ. τόνους. Τα χαλυβουργεία προσβλέπουν σε ώθηση της ζήτησης από το 1 τρισεκατομμύριο CNY του Πεκίνου στις δαπάνες για την αντιμετώπιση καταστροφών και τις κατασκευές. Ωστόσο, η ισχύς στη ζήτηση χάλυβα από εμπορικά ακίνητα και κοινωνικές κατοικίες παρέχει επίσης κάποια υποστήριξη. Αυτό έχει δει την παραγωγή χάλυβα να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Τα μεγάλα κινεζικά χαλυβουργεία αύξησαν την παραγωγή τους κατά 2,4% στα τέλη Νοεμβρίου από τα μέσα Νοεμβρίου σε λίγο περισσότερο από 2 εκατ. τόνους/ημέρα.

Ο χρυσός υποχώρησε απότομα την Παρασκευή μετά από μια καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Η απροσδόκητη ισχύς στην αγορά εργασίας οδήγησε τις αποδόσεις των ομολόγων σε άνοδο, μειώνοντας την όρεξη των επενδυτών για το πολύτιμο μέταλλο. Ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ ανέκαμψε στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό αυξάνει την προοπτική να παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια.

Το αργό πετρέλαιο έκλεισε την εβδομάδα απότομα χαμηλότερα, καθώς ο σκεπτικισμός της αγοράς σχετικά με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ συνεχίζει να παραμένει. Η μείωση της παραγωγής κατά 1,7 MB/ημέρα θα πρέπει να παρέχει κάποια υποστήριξη στα φυσικά ισοζύγια, αλλά η αγορά θα πρέπει να πειστεί πριν τιμολογηθούν αυτές οι περικοπές. Η έλλειψη λεπτομερειών ανοίγει την προοπτική των παραγωγών να παρακάμψουν τις δεσμεύσεις τους. Ωστόσο, το αργό πετρέλαιο ανέκαμψε την Παρασκευή αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε διαγωνισμό για αγορά 3mbbl για το στρατηγικό της απόθεμα. Το απόθεμα είχε μειωθεί απότομα καθώς οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της βενζίνης πέρυσι.

Το ευρωπαϊκό αέριο υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα εν μέσω συνεχιζόμενης αδυναμίας στη ζήτηση. Ήπιος καιρός αναμένεται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα μετά από μια πρόσφατη αρκτική έκρηξη. Ωστόσο, οι έμποροι ανησυχούν για τις κινήσεις της ΕΕ να επιτρέψει στα κράτη μέλη να επιβάλλουν περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό θα μπορούσε να σφίξει την αγορά στις αρχές του 2024, όπως φαίνεται να ξαναγεμίσει την αποθήκευση μετά την περίοδο θέρμανσης. Το LNG της Βόρειας Ασίας ακολούθησε τις ευρωπαϊκές τιμές χαμηλότερα. Ωστόσο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα σε μια πιθανή συγχώνευση μεταξύ Woodside και Santos, η οποία θα δημιουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στην Ασία.