Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί τις υποδομές διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων κατά μήκος των ακτών των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της EPA (United States Environmental Protection Agency-Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Πολιτειών) που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος (εδώ). 

Γιατί έχει σημασία κάτι τέτοιο; Δυστυχώς έχει καθώς 1,6 εκατομμύρια τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων αποθηκεύονται σε εγκαταστάσεις που θα τεθούν σε κίνδυνo εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε κατά ενάμιση μέτρο σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000.

Εάν οι εκπομπές δεν μειωθούν σημαντικά τις επόμενες δεκαετίες, οι ακτές των ΗΠΑ θα μπορούσαν να δουν τη στάθμη της θάλασσας να αυξάνεται ακόμα και πάνω από τα δύο μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανάλυση (εδώ) της NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ).

Τα επικίνδυνα απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά και στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία ή απορρίπτονται σε εγκαταστάσεις γνωστές ως εγκαταστάσεις επεξεργασίας, αποθήκευσης και διάθεσης (TSDFs).

Τα απόβλητα προέρχονται από εκατοντάδες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και περιλαμβάνουν υγρά, στερεά και αέρια υλικά.
Το επίπεδο απειλής είναι μεγάλο καθώς η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να οδηγήσει σε συχνότερες πλημμύρες και σε αυτούς τους τοξικούς ρύπους να εισέλθουν στα υπόγεια ύδατα και στις υδάτινες οδούς.

Η υψηλότερη στάθμη της θάλασσας σημαίνει περισσότερες περιπτώσεις των λεγόμενων «πλημμυρών ηλιόλουστης ημέρας», πλημμύρες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια υψηλών αστρονομικών παλιρροιών χωρίς την ανάγκη βροχοπτώσεων ή καταιγίδων. Αυτό αυξάνει επίσης το δυναμικό ζημιών από τις παράκτιες καταιγίδες, όπως οι τυφώνες και οι στρόβιλοι.