To πώς θα αποµακρυνθεί ο κόσµος από τον γαιάνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι το διαρκές ερώτηµα σε κάθε διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιµατική αλλαγή. Η φετινή COP28 στο Ντουµπάι δεν αποτελεί εξαίρεση, αν και οι συµµετέχουσες 118 χώρες δεσµεύθηκαν να τριπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα των ΑΠΕ έως το 2030

Η σύνοδος κορυφής αντιµετωπίζει την πρόσθετη επιπλοκή της προεδρίας του Σουλτάν αλ Τζαµπέρ, του διευθύνοντος συµβούλου της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Αµπου Ντάµπι. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «καµία επιστηµονική προσέγγιση» πίσω από τις απαιτήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίµων, αν και αργότερα αναδιπλώθηκε. Αυτή η απαραίτητη στροφή προς τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας αντιµετωπίζει ένα χρηµατοδοτικό κενό περίπου 18 τρισ. δολαρίων έως το 2030. Και όσο κι αν φαίνεται τερατώδες το ποσόν, υπάρχουν έµπρακτες απόπειρες µείωσης των ρύπων, όπως του καναδικού οίκου διαχείρισης κεφαλαίων Βrookfield Asset Management, που µαζί µε τα ιδιωτικά κεφάλαια EIG θέλησαν να αγοράσουν την Origin Energy αντί 13 δισ. δολαρίων για να την απογαλακτιστούν από τα ορυκτά καύσιµα.

Αυτό ήταν το κίνητρο πίσω από την απόφαση του καναδικού µεγαθηρίου να εµπλακεί στο εγχείρηµα και ξεκίνησε το παγκόσµιο ταµείο µετάβασης το 2021 µε τον Μαρκ Κάρνεϊ, πρώην διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας και ειδικό απεσταλµένο του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίµα. Σε ένα χρόνο είχε συγκεντρώσει 15 δισ. δολάρια, καθιστάµενο το µεγαλύτερο ταµείο του είδους του. Η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης χρηµάτων για µια δεύτερη δεξαµενή, ακόµη µεγαλύτερη. Τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα δέσµευσαν για τον λόγο αυτό 2 δισ. δολ. στην τωρινή διάσκεψη για το κλίµα. Το εναρκτήριο ταµείο της Brookfield έχει ήδη πραγµατοποιήσει δώδεκα ή και περισσότερες σηµαντικές επενδύσεις.

Οι αποδέκτες τους ποικίλλουν, από εταιρείες ΑΠΕ όπως η Scout Clean Energy έως µονάδες δέσµευσης και αποθήκευσης άνθρακα όπως η Carbon Terravault. Η µεγαλύτερη συµφωνία µέχρι στιγµής έκλεισε τον Νοέµβριο και επρόκειτο για την από κοινού εξαγορά µαζί µε την Cameco της Westinghouse Electric, µε δραστηριότητες στην πυρηνική ενέργεια και µε επιχειρηµατική αξία 7,9 δισ. δολαρίων από άλλη µονάδα του οµίλου Brookfield. Η αγορά της Origin, ωστόσο, θα χρησίµευε ως εµβληµατική επιχειρηµατική κίνηση για την ενεργειακή µετάβαση, τόσο λόγω µεγέθους της δαπάνης όσο και εύρους δραστηριοτήτων. Τίποτα από αυτά που είναι ήδη στο χαρτοφυλάκιο του µεταβατικού ταµείου της Brookfield δεν εκπληρώνει πλήρως τον κύριο στόχο τού να επενδύσει «στον µετασχηµατισµό των βιοµηχανιών έντασης γαιάνθρακα».

Το Βrookfield Asset Management επενδύει σε ενεργειακές εταιρείες για να τις απογαλακτίσει από τα ορυκτά καύσιµα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")