Οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί ενόψει μιας πληθώρας συναντήσεων για την χάραξη πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ένα ισχυρότερο δολάριο επιβάρυνε επίσης τις ορέξεις των επενδυτών σε όλο το εύρος των εμπορευμάτων. Ο χαλκός υποχώρησε μαζί με το υπόλοιπο σύμπλεγμα των βασικών μετάλλων καθώς οι αγορές προσπαθούν να ερνηνεύσουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Αρκετοί συναντώνται αυτή την εβδομάδα

για να συζητήσουν τη νομισματική πολιτική εν μέσω μιας γεμάτης εβδομάδας με νέα οικονομικά δεδομένα. Το κλίμα έχει επηρεαστεί περαιτέρω από τους φόβους για αποπληθωρισμό στην Κίνα. Οι τιμές καταναλωτή πέφτουν με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, ενώ το κόστος παραγωγού μειώθηκε ακόμη περισσότερο σε αρνητικό έδαφος. Αυτό περιπλέκει την οικονομική ανάκαμψη που προσπαθεί να υποστηρίξει το Πεκίνο. Ωστόσο, η αγορά χαλκού αντιμετωπίζει μια περίοδο σύσφιξης των προμηθειών μετά το κλείσιμο ενός μεγάλου ορυχείου στον Παναμά και τις περικοπές της παραγωγής στις αγγλοαμερικανικές επιχειρήσεις. Οι χρεώσεις επεξεργασίας από τα μεταλλουργεία μειώθηκαν στη συνέχεια κατά περίπου ένα τέταρτο από τον Αύγουστο σε 66,50 δολ./τόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Metal Bulletin. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σημαντική επέκταση της ικανότητας τήξης στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιδηρομεταλλεύματος υποχώρησαν παρά τις δεσμεύσεις του Πεκίνου για ενίσχυση των μέτρων τόνωσης. Αντίθετα, το κλίμα επηρεάστηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με μια ήπια προοπτική ανάπτυξης μετά την πτώση των τιμών καταναλωτή και παραγωγού. Την περασμένη εβδομάδα, το Πολιτικό Γραφείο της Κίνας ανακοίνωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική θα ενισχυθεί κατάλληλα και τόνισε τη σημασία της οικονομικής προόδου. Αυτό θα μπορούσε να δει τον στόχο ανάπτυξης του επόμενου έτους να παραμείνει περίπου στο 5%, παρά τους αντίθετους ανέμους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων οδήγησαν τον χρυσό σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Η αγορά είναι επίσης επιφυλακτική ενόψει των βασικών οικονομικών στοιχείων και των συνεδριάσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. Το παλλάδιο κατάφερε να μειώσει την τάση και να κινηθεί υψηλότερα εν μέσω της προοπτικής σύσφιξης των προμηθειών μετά την απόφαση της Anglo American να μειώσει την παραγωγή της Νότιας Αφρικής.

Το αργό πετρέλαιο παρέμεινε σχετικά αμετάβλητο καθώς η αγορά ενεργοποιεί αποθέματα μετά τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών. Οι εκπτώσεις πυροδοτήθηκαν από τους φόβους για αύξηση της προσφοράς, παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή. Η ανάπτυξη στις δραστηριότητες σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ συνεχίζει να εκπλήσσει ανοδικά, ενώ τα κέρδη σε άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ήταν απροσδόκητα μεγάλα. Η αγορά θα πρέπει να λάβει μια νέα αντίληψη των θεμελιωδών μεγεθών όταν ο ΟΠΕΚ και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας δημοσιεύσουν τις μηνιαίες εκθέσεις τους για την αγορά πετρελαίου αυτή την εβδομάδα. Η αγορά πετρελαίου παρακολουθεί επίσης τις διαπραγματεύσεις στο COP28.

Το ευρωπαϊκό αέριο παρέτεινε τις μειώσεις της περασμένης εβδομάδας εν μέσω συνεχιζόμενης αδυναμίας στη ζήτηση. Οι τιμές LNG της Βόρειας Ασίας σημείωσαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τα ισχυρά επίπεδα αποθεμάτων περιορίζουν τη ζήτηση στην αγορά spot. Η Ιαπωνία ήταν ο μόνος πραγματικά ενεργός αγοραστής, αν και οι περισσότεροι αγοραστές είχαν ήδη προμηθευτεί αποστολές για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Αυτό αφήνει λίγα κίνητρα για την καταδίωξη φορτίων.