Την τελευταία φορά που η Occidental Petroleum (Οxy) έκανε μια μεγάλη εξαγορά, κατέληξε στο χείλος της χρεοκοπίας. Η αγορά 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Anadarko Petroleum το 2019 δημιούργησε τεράστια χρέη στην εταιρεία ακριβώς τη στιγμή που η παγκόσμια πανδημία συνέτριψε τις τιμές του πετρελαίου.  Η Occidental έπρεπε να στραφεί στον Warren Buffett για μια δαπανηρή σανίδα σωτηρίας.

Η εταιρεία επέζησε και ανέκαμψε έντονα μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας στα ύψη. Η περσινή χρονιά ήταν η πιο κερδοφόρα χρονιά της Oxy. Χρησιμοποίησε τα μετρητά για να μειώσει τα επίπεδα χρέους κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.

Έχοντας ... μία φορά εξαπατήσει τη ζοφερή της μοίρα, οι επενδυτές πρέπει να αναρωτηθούν αν η Oxy παίζοντας ξανά με την τύχη της, προχωρώντας σε μια έστω μικρότερη εξαγορά. Αυτή τη φορά αγοράζει την CrownRock, έναν ιδιόκτητο γεωτρύπανο σχιστόλιθου στη λεκάνη πετρελαίου και αερίου της Πέρμιας για 12 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Η Oxy είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εκεί. Αλλά η πίεση είναι συνεχής και θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Το λειτουργικό κόστος αυξάνεται και οι τιμές της ενέργειας έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2022. Η ExxonMobil συμφώνησε τον Οκτώβριο να αγοράσει την Pioneer Natural Resources σε εταιρική αξία 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέρες αργότερα, η Chevron έκλεισε μια συμφωνία για την αγορά του Hess σε ένα EV 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και οι δύο συμφωνίες είναι συναλλαγές με όλες τις μετοχές. Αυτό επιτρέπει στην Exxon και τη Chevron να αποφύγουν το ακριβό χρέος. Αυτό όμως δεν θα ισχύει για το Oxy. Η προσφορά της αποτελείται από μετρητά 9,1 δισ. $ και νέες μετοχές 1,7 δισ. $. Θα αναλάβει επίσης 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους της CrownRock.

Η Oxy σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει την αγορά με χρέος αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αποπληρωθεί εν μέρει μέσω των εσόδων από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η Oxy είπε ότι «δεν υπολογίζονται συνέργειες κόστους».

Η συμφωνία θα προσθέσει περίπου 170.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγή το 2024, μαζί με περίπου 1.700 μη ανεπτυγμένες τοποθεσίες. Το αργό πετρέλαιο Brent βρίσκεται επί του παρόντος στα 76 δολάρια το βαρέλι. Η Oxy λέει ότι μπορεί να τα καταφέρει ακόμη και με πετρέλαιο στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Χωρίς περικοπές κόστους, αυτή είναι μια ελαφρώς ακριβή συμφωνία. Οι υπόλοιπες, βραβευμένες τοποθεσίες της CrownRock στην Πέρμια θα αξίζουν περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ένα δέκατο πάνω από τις προσδοκίες της Citi. Τελικά το κίνητρο του Oxy, υποπτεύεται κανείς ότι είναι μάλλον ο φόβος της χασούρας.