Στις «Υπερβολικές Ανησυχίες» για τη Ζήτηση Αργού Αποδίδει ο OPEC την Πτώση των Τιμών

Στις «Υπερβολικές Ανησυχίες» για τη Ζήτηση Αργού Αποδίδει ο OPEC την Πτώση των Τιμών
energia.gr
Τετ, 13 Δεκεμβρίου 2023 - 19:55

Ο OPEC δήλωσε την Τετάρτη ότι παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου το 2024 και κατηγόρησε τις «υπερβολικές ανησυχίες» σχετικά με τη ζήτηση για την πρόσφατη πτώση των τιμών, καθώς εμένει στη σχετικά υψηλή πρόβλεψή του για την κατανάλωση πετρελαίου το 2024. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του αργού έχει πέσει σε χαμηλό έξι μηνών κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι

παρ' ότι ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει χώρες εξαγωγείς πετρελαίου και συμμάχους του OPEC, όπως η Ρωσία, ανακοίνωσε στις 30 Νοεμβρίου νέο γύρο περικοπών παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σε μηνιαία έκθεσή του ανέφερε ότι παραμένει «επιφυλακτικά αισιόδοξος για τους θεμελιώδεις παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική της αγοράς πετρελαίου το 2024» και τονίζει ότι οι κερδοσκόποι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ώθηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου παρουσίασαν σημαντική πτώση, που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εκπτώσεις εν μέσω μιας εξαιρετικά ασταθούς αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης», ανέφερε ο OPEC σε σχολιασμό των τιμών του Νοεμβρίου.

«Η δυναμική της αγοράς τροφοδοτήθηκε από υπερβολικές ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, η οποία επηρέασε αρνητικά το κλίμα της αγοράς».

Ο OPEC διατηρεί την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 σταθερή στα 2,46 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd).

Για το 2024, ο OPEC βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, χωρίς να μεταβάλει την πρόβλεψη του από τον προηγούμενο μήνα.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών προβλέπει σταθερά ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης για το επόμενο έτος σε σχέση με άλλους φορείς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), αν και οι δύο έχουν παρόμοια άποψη για το 2023.

Ο ΙΕΑ, ο οποίος βλέπει την ανάπτυξη της ζήτησης να επιβραδύνεται στα 930.000 bpd το 2024, έχει προγραμματίσει τη νέα του μηνιαία ενημέρωση και πρόβλεψη για την Πέμπτη.

Πτώση της παραγωγής του OPEC

Οι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC+ έχουν μειώσει την παραγωγή τους από τα τέλη του 2022 για να στηρίξουν την αγορά μέσα από μια σειρά βημάτων. Η έκθεση του OPEC σημειώνει ότι η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε τον Νοέμβριο, τερματίζοντας μια σειρά αυξήσεων.

Το Ιράν, που εξαιρείται από τις περικοπές της προσφοράς του OPEC λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, ενίσχυσε την παραγωγή το 2023, σε μια τάση που σύμφωνα με τους αναλυτές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν να παρακάμπτει τις κυρώσεις αλλά και της διακριτικής ευχέρειας των ΗΠΑ στην επιβολή τους.

Επίσης, η Νιγηρία και η Αγκόλα ανακάμπτουν από εσωτερικές προκλήσεις που έχουν περιορίσει την παραγωγή τους.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ο OPEC άντλησε 27,84 εκατομμύρια bpd, μειωμένα κατά 57.000 bpd από τον Οκτώβριο, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη στοιχεία από δευτερεύουσες πηγές, καθώς η παραγωγή στο Ιράκ, την Αγκόλα και τη Νιγηρία μειώθηκε.

Μια έρευνα του Reuters στις 6 Δεκεμβρίου έδειξε την παραγωγή του OPEC τον περασμένο μήνα κοντά σε αυτό το επίπεδο, στα 27,81 εκατομμύρια bpd. Η Σαουδική Αραβία, η οποία επέκτεινε την εθελοντική περικοπή παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ως μέρος της συμφωνίας του OPEC+ της 30ης Νοεμβρίου, δήλωσε στον OPEC ότι μείωσε την παραγωγή κατά 122.000 bpd, η οποία ανήλθε συνολικά στα 8,818 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο.