Οι αγορές παρέμειναν σχετικά σταθερές εν όψει της συνεδρίασης της FOMC (Federal Open Market Committee-Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς). Τα βιομηχανικά μέταλλα υποχώρησαν λόγω των αδύναμων κινεζικών οικονομικών στοιχείων. Ωστόσο, οι αγορές ενέργειας ανέκαμψαν έπειτα από τις περαιτέρω μειώσεις των αποθεμάτων.

Ο χαλκός οδήγησε τον κλάδο των βασικών μετάλλων σε πτώση εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Οι νέες πιστώσεις αυξήθηκαν πιο αργά από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο, με τη συνολική χρηματοδότηση να αυξάνεται μόνο κατά 9,4% ετησίως. Αυτό έρχεται μετά την απογοήτευση της αγοράς  από την ανάγνωση από το ετήσιο οικονομικό συνέδριο εργασίας της Κίνας, όπου οι ηγέτες απέτυχαν να προτείνουν μεγάλα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. Ωστόσο, η αγορά χαλκού αντιμετωπίζει μια περίοδο στενότητας μετά τα πρόσφατα ζητήματα που αφορούν την προσφορά. Το κλείσιμο του ορυχείου χαλκού Cobre στον Παναμά και οι περικοπές στην παραγωγή στις αγγλοαμερικανικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν στην απομάκρυνση 600 χιλιοστών από την αγορά το επόμενο έτος. Αυτό μετατρέπει την προσδοκία μας για ένα μικρό πλεόνασμα σε έλλειμμα. Πιο πρόσφατα, τα αποθέματα στις αποθήκες LME μειώθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Η πτώση των τελών επεξεργασίας υποδηλώνει επίσης στενότητα στην αγορά συμπυκνωμάτων.

Η έλλειψη νέων μέτρων τόνωσης απογοήτευσε τους εμπόρους στην αγορά σιδηρομεταλλεύματος. Τα χαλυβουργεία ενισχύουν την προσφορά τους εν μέσω αδύναμων οικονομικών δεδομένων με την ελπίδα ότι οι αξιωματούχοι θα πρότειναν νέα μέτρα για τη στήριξη της δραστηριότητας στους τομείς των ακινήτων και των κατασκευών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν σχεδόν 3%, με τα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης να διαπραγματεύονται λίγο πάνω από 132 USD/τόνο.

Ο χρυσός οδηγούσε σταθερά στη συνεδρίαση της FOMC καθώς οι επενδυτές περίμεναν σχόλια από τον πρόεδρο Jerome Powell που θα παρείχαν κάποια εικόνα για τις προοπτικές για τα επιτόκια. Οι τιμές εκτινάχθηκαν απότομα αφού η Fed Dot Plot* πρότεινε ότι τώρα αναμένει να μειώσει τα επιτόκια το 2024. Η στροφή στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ήταν ένα από τα τελευταία ζητήματα που εμπόδισαν τους επενδυτές από την αγορά χρυσού. Αυτή η φαινομενική αλλαγή του τόνου από τη Fed θα οδηγήσει τους επενδυτές να συρρέουν στο πολύτιμο μέταλλο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε κέρδη εν μέσω ενδείξεων στενότητας. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4.258 kbbl την περασμένη εβδομάδα, τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης. Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου και προϊόντων μειώθηκαν τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, δεν ήταν όλα καλά νέα, με τα αποθέματα βενζίνης και αποστάγματος να αυξάνονται κατά 409 kbbl και 1.494 kbbl αντίστοιχα. Το κλίμα υποστηρίχθηκε επίσης από τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά πετρελαίου. Ο όμιλος παραγωγών αναμένει έλλειμμα προσφοράς 1,8mb/ημέρα το 1ο τρίμηνο του 2024. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,2mb/d το επόμενο έτος σε μέσο όρο 104,36mb/d. Αυτό είναι υπερδιπλάσιο της ανάπτυξης που προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι τιμές LNG στη Βόρεια Ασία επέκτεινε τις πρόσφατες πτώσεις εν μέσω φόβων για ασθενέστερη ζήτηση. Η έλλειψη κρύου καιρού, σε συνδυασμό με την υποτονική βιομηχανική δραστηριότητα μείωσε τις προσδοκίες για τη ζήτηση τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πτώση των τιμών ωθεί τους ευαίσθητους αγοραστές να επιστρέψουν στην αγορά spot, γεγονός που θα περιορίσει τις απώλειες τις επόμενες εβδομάδες.

 

*Το διάγραμμα της Fed είναι ένα γράφημα που ενημερώνεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει την πρόβλεψη κάθε αξιωματούχου της Fed για το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Οι τελείες αντικατοπτρίζουν αυτό που κάθε κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ πιστεύει ότι θα είναι το κατάλληλο μέσο του επιτοκίου των Fed Funds στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους.