ΗΠΑ: Η Λουιζιάνα Ενέκρινε τα Πρώτα Αιολικά Ανοιχτής Θαλάσσης με Vestas και Mitsubishi

ΗΠΑ: Η Λουιζιάνα Ενέκρινε τα Πρώτα Αιολικά Ανοιχτής Θαλάσσης με Vestas και Mitsubishi
energia.gr
Πεμ, 14 Δεκεμβρίου 2023 - 13:22

Το Τμήμα Φυσικών Πόρων της Λουιζιάνα ενέκρινε τις πρώτες συμφωνίες υπεράκτιας αιολικής λειτουργίας της πολιτείας κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τη δυνατότητα για ανάπτυξη αιολικών πάρκων στα ύδατα της πολιτείας. Τα δύο έργα, τα οποία αφορούσαν θυγατρικές της Mitsubishi και της Vestas, έρχονται καθώς έχουν ξεκινήσει και οι ομοσπονδιακές δημοπρασίες μίσθωσης

για τον Κόλπο του Μεξικού, αλλά μέχρι στιγμής έχουν προσελκύσει περιορισμένο ενδιαφέρον.

Το συμβούλιο ενέκρινε μια συμφωνία ιδιοκτησίας 6.162 στρεμμάτων για την Diamond Offshore Wind, θυγατρική της Mitsubishi, η οποία αφορούσε μια τοποθεσία στα ανοικτά των ακτών Terrebonne και Lafourche. Το δεύτερο, μεγαλύτερο τεμάχιο περιλαμβάνει μια συμφωνία 59.653 στρεμμάτων για την Cajun Wind, θυγατρική της Vestas, στα ανοιχτά της Cameron Parish.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το πιθανό μέγεθος των αιολικών πάρκων ή το χρονοδιάγραμμα, με την εφημερίδα της Νέας Ορλεάνης The Times-Picayune να επικαλείται πηγές που λέει ότι τα έργα είναι απίθανο να είναι μεγάλα αιολικά πάρκα, αλλά θα έχουν τα πλεονεκτήματα να είναι έργα κοντά στην ξηρά. Ωστόσο, θα σηματοδοτούσαν μια θεμελιώδη αλλαγή για τη Λουιζιάνα και την Ακτή του Κόλπου.

«Για γενιές, η πολιτεία της Λουιζιάνα ήταν ηγέτης στην παραγωγή ενέργειας και η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι το επόμενο κεφάλαιο σε αυτή τη μεγάλη ιστορία, καθώς επεκτείνουμε τις επιλογές μας για παραγωγή καθαρής ενέργειας και ανοίγουμε νέους δρόμους για την ανάπτυξη της πολιτειακής μας οικονομίας», είπε o Κυβερνήτης Τζον Μπελ Έντουαρντς.

Η Diamond Offshore Wind καλύπτει μικρότερη έκταση και πληρώνει περισσότερα σε προκαταβολικά έξοδα και τέλη ενοικίασης, με συμφωνία για 308.101 $ εκ των προτέρων για τα 6.100 στρέμματα και 1,5% των ακαθάριστων εσόδων σε δικαιώματα ενέργειας κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Η Cajun Wind έχει χαμηλότερη χρέωση ανά στρέμμα για προκαταβολές και πληρωμές ενοικίων, αλλά υψηλότερο ενεργειακό δικαίωμα κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. Η Cajun Wind πληρώνει 357.923 δολάρια για τη συμφωνία 59.000 στρεμμάτων της και 2,2% σε δικαιώματα.

Πέρυσι, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Entergy και η Diamond Offshore Wind συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αξιολόγηση και την πιθανή πρώιμη ανάπτυξη της παραγωγής αιολικής ενέργειας στον Κόλπο του Μεξικού. Η Diamond έχει την εμπειρία της μητρικής της εταιρείας στη λειτουργία αιολικών πάρκων και τα σχέδιά της για αιολικά πάρκα στη Νέα Αγγλία, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης των δυνατοτήτων για πλωτές ανεμογεννήτριες στον Κόλπο του Μέιν. Η Vestas έχει αναπτύξει μεγάλα αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι στιγμής ήταν μόνο προμηθευτής και κατασκευαστής των μεγάλων ανεμογεννητριών της.

Πριν από τέσσερις μήνες, τον Αύγουστο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διεξήγαγε τους πρώτους πλειστηριασμούς υπεράκτιων μισθώσεων στην Ακτή του Κόλπου για τον αιολικό τομέα. Το Υπουργείο Εσωτερικών προσέφερε τρεις διαφορετικές περιοχές μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένων δύο αγροτεμαχίων έξω από το Γκάλβεστον του Τέξας και ένα αγροτεμάχιο έξω από τη λίμνη Τσαρλς της Λουιζιάνα. Η RWE υπέβαλε επιτυχώς προσφορά για την τοποθεσία της λίμνης Charles, πληρώνοντας 5,6 εκατομμύρια δολάρια για μια περιοχή με εκτιμώμενο αιολικό δυναμικό 1,2 γιγαβάτ, αλλά είπε ότι ήταν ακόμα μια εξερευνητική, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Κανένα από τα δέματα του Τέξας δεν έκανε προσφορές.

Το Bureau of Ocean Energy Management στα τέλη Οκτωβρίου δημοσίευσε μια δοκιμαστική πρόταση για δημόσια διαβούλευση προτού προσφέρει τέσσερα ακόμη ''οικόπεδα'' στον Κόλπο του Μεξικού στην επόμενη δημοπρασία του. Τρεις από τις τοποθεσίες βρίσκονται στο Τέξας και μία θα ήταν 82 μίλια από την ακτή της Λουιζιάνα. Η BOEM αναμένει να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες για αυτές τις δημοπρασίες το 2024.