Το κλίμα βελτιώθηκε αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έδωσε το σαφέστερο μήνυμα ότι ο επιθετικός κύκλος αυξήσεων επιτοκίων έχει τελειώσει. Ένα ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ βοήθησε στην ενίσχυση της όρεξης των επενδυτών. Ο χαλκός σημείωσε ράλι μαζί με τον υπόλοιπο κλάδο των βασικών μετάλλων μετά τη συνεδρίαση της FOMC της Τετάρτης, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σηματοδότησαν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το 2024.

Η κίνηση αυτή απελευθέρωσε έναν ανοδικό τόνο σε ολόκληρο τον κλάδο των μετάλλων, ο οποίος έχει δεχθεί πιέσεις φέτος, εν μέσω ανησυχιών ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και τελικά τη ζήτηση. Αυτό έρχεται καθώς ο χαλκός αντιμετωπίζει προβλήματα από την πλευρά της προσφοράς που θα συσφίξουν την αγορά. Το κλείσιμο του ορυχείου Cobre στον Παναμά και οι περικοπές στην παραγωγή των δραστηριοτήτων της Anglo American θα αφαιρέσουν 600 κ.μ. χαλκού από την αγορά το επόμενο έτος.

Ο χρυσός εδραίωσε τα κέρδη του μετά τα ήπια σχόλια που προήλθαν από τη συνεδρίαση της FOMC της Τετάρτης. Το πολύτιμο μέταλλο εκτινάχθηκε ξανά πάνω από τα 2.000 USD/ουγγιά, καθώς οι αποδόσεις των UST μειώθηκαν και το USD εξασθένησε. Αυτή η προφανής αλλαγή τόνου από τη Fed θα πρέπει να δει τους επενδυτές να συνεχίζουν να δημιουργούν έκθεση στον τομέα των πολύτιμων μετάλλων. Το παλλάδιο σημείωσε άνοδο άνω του 15% αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε ρωσικά μέταλλα. Οι πολίτες και οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου θα απαγορεύεται να εμπορεύονται μέταλλα όπως ο χαλκός, το νικέλιο και το αλουμίνιο από τη Ρωσία. Ενώ το έγγραφο δεν απαριθμούσε ρητά τα πολύτιμα μέταλλα, ήταν ευρέως γνωστό ότι οι κυρώσεις θα τα περιλαμβάνουν. Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο.

Η αγορά σιδηρομεταλλεύματος αγωνίστηκε καθώς τα περιθώρια κέρδους στα κινεζικά χαλυβουργεία συνεχίζουν να αποδυναμώνονται. Οι αυξανόμενες τιμές του άνθρακα είναι το τελευταίο κόστος εισροών που ασκεί πίεση στον κλάδο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα χαλυβουργεία σε μείωση της παραγωγής χάλυβα, πλήττοντας τη ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος.

Το αργό πετρέλαιο παρασύρθηκε από το κύμα αγορών μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή του τόνου της Fed γύρω από τη νομισματική πολιτική.Τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE διατήρησαν σταθερά τα επιτόκια, υποστηρίζοντας την άποψη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ανήκουν στο παρελθόν.Σε αυτό συνέβαλε και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ, το οποίο έκανε πιο ελκυστικά τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο που τιμολογούνται σε αυτό το νόμισμα. Αυτό αντιστάθμισε τις ανησυχίες για ασθενέστερη ζήτηση.Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται απότομα, καθώς η οικονομική δραστηριότητα εξασθενεί σε βασικές χώρες.Μείωσε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση το 4ο τρίμηνο του 2023 κατά 400kb/d και αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν δραματικά το επόμενο έτος.Είπε επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Γουιάνα θα αντισταθμίσει τις περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Οι τιμές του LNG της Βόρειας Ασίας σημείωσαν χαμηλό τεσσάρων μηνών, καθώς οι χειμερινές αγορές στερεύουν.Τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων συναντήθηκαν με υποτονική ζήτηση στις αρχές της περιόδου θέρμανσης.Τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου συσσωρεύονται επίσης στη θάλασσα, με τον όγκο που βρίσκεται στο νερό για περισσότερες από 20 ημέρες να εκτοξεύεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου ήταν επίσης χαμηλότερες εν μέσω της αδύναμης ζήτησης από τους οικιακούς καταναλωτές.