Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε την Πέμπτη ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» της κατανάλωσης ινδικών προϊόντων πετρελαίου ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της. Ειδικότερα, στη νέα μηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, ο IEA προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου της Ινδίας θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το επόμενο έτος από 4,1% το 2023

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι παραδόσεις προϊόντων πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, ωστόσο ήταν υποτονικές σε σύγκριση με τη συνήθη εποχική άνοδο.

Αναλυτικότερα, οι παραδόσεις τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 40.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), σε σύγκριση με την τυπική εποχιακή άνοδο των 170.000 bpd. Στοιχεία από το τμήμα Πετρελαϊκού Σχεδιασμού και Ανάλυσης του Υπουργείου Πετρελαίου της Ινδίας έδειξαν ότι η κατανάλωση καυσίμων στην νέα οικονομική υπερδύναμη της Ασίας τον Νοέμβριο μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα - οπότε είχε φτάσει σε ρεκόρ τετραμήνου - λόγω μειωμένων ταξιδιών στον τρίτο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο καθώς η αύξηση λόγω εορτών σταμάτησε.

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η ετήσια αύξηση της κατανάλωσης στην Ινδία για το σύνολο του 2023 θα ανέλθει στα 220.000 bpd, ωστόσο βλέπει τον ρυθμό να επιβραδύνεται στα 110.000 bpd το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο Οργανισμός, παράλληλα, προβλέπει ρυθμό αύξησης για το 2024 στα140.000 bpd, η οποία παραμένει η δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη παγκοσμίως, αλλά πολύ χαμηλότερη από τα 710.000 bpd της Κίνας.