Πετρέλαιο: Η Χώρα που θα Κινεί τα Νήματα στην Αγορά τα Επόμενα 20 Χρόνια- Δεν Είναι η Κίνα

Πετρέλαιο: Η Χώρα που θα Κινεί τα Νήματα στην Αγορά τα Επόμενα 20 Χρόνια- Δεν Είναι η Κίνα
energia.gr
Σαβ, 16 Δεκεμβρίου 2023 - 07:36

Οι δεκαετίες που έχουμε μπροστά μας αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στην αγορά του πετρελαίου, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein που προβλέπουν πως η Κίνα δεν θα αποτελεί πλέον τη χώρα που θα διαμορφώνει το κλίμα

Η Κίνα είναι ο κύριος μοχλός της ζήτησης πετρελαίου για αρκετές δεκαετίες, όμως η μελλοντική ανάπτυξη της αφοράς θα καθοδηγείται από άλλες αναδυόμενες αγορές, και ειδικά στην Ασία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χώρα που θα αναλάνει τα ηνία από την Κίνα είναι η Ινδία.

«Η Ινδία ήταν μέχρι τώρα λιγότερο σημαντική, αλλά, στο μέλλον, αναμένεται να γίνει η πιο σημαντική περιοχή που θα καθοδηγεί την αύξηση της ζήτησης τα επόμενα 20 χρόνια, γεγονός που θα την καταστήσει τη χώρα-κλειδί για την παρακολούθηση της μελλοντικής ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές σε σημείωμά τους.

Αυτό συμβαίνει καθώς η ζήτηση πετρελαίου θα βασίζεται στην οικονομική επέκταση κάθε περιοχής και στο πόσο πετρέλαιο καταναλώνεται ανά μονάδα ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για την ζήτηση

  • Στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του, η Bernstein αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί στο 0,9% το επόμενο έτος.
  • Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 107,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030, από 102 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος.

«Η αύξηση της ζήτησης θα έρθει προκαταβολικά, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πιο αργός κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης δεκαετίας», δήλωσε η Bernstein. «Καθώς χώρες όπως η Ινδία αναλαμβάνουν την ηγετική θέση στη ζήτηση πετρελαίου, αναμένουμε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει, ωστόσο, να αυξάνεται».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")