Η TotalEnergies και οι συνεργάτες της ξεκινούν την κατασκευή ενός μεγάλου έργου υβριδικών ΑΠΕ στη Νότια Αφρική, που περιλαμβάνει μια ηλιακή μονάδα 216 MW και ένα σύστημα αποθήκευσης μπαταριών 500 MWh για τη διαχείριση της διαλείπουσας ηλιακής παραγωγής. Το έργο βρίσκεται στην επαρχία του Βόρειου Ακρωτηρίου και θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο εθνικό δίκτυο της χώρας για 20 χρόνια, που αντιστοιχεί σε πάνω από 400 GWh ετησίως.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που υπογράφηκε τον Νοέμβριο, και χάρη στο σύστημα αποθήκευσης, το έργο θα παρέχει 75 MW αποσπώμενης ισχύος στην εθνική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Eskom σε συνεχή βάση από τις 5 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ., η οποία είναι μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη ηλιοφάνεια.
Το έργο αναπτύσσεται από μια κοινοπραξία της TotalEnergies (35%), της Hydra Storage Holding (35%) και του συνεργάτη της B-BBEE, Reatile Renewables (30%).

Το οικονομικό κλείσιμο ολοκληρώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025, στο πλαίσιο του Προγράμματος Προμήθειας Ανεξάρτητων Παραγωγών Ενέργειας για τον Μετριασμό Κινδύνου.

Αυτό ξεκίνησε από το Τμήμα Ορυκτών Πόρων και Ενέργειας για την ανάπτυξη της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την άμβλυνση των περιορισμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της TotalEnergies, Vincent Stoquart, δήλωσε: «Μαζί με τους συνεργάτες μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτό το μεγάλο έργο παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στη Νότια Αφρική.

«Χάρη στον καινοτόμο υβριδικό σχεδιασμό του, θα παρέχουμε συνεχή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πέρα από τις ώρες ηλιοφάνειας. Αυτό το έργο δεν θα συμβάλει μόνο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της».