Ιωάννης Μπασιάς: Η Αλήθεια για την Ενεργειακή Μετάβαση- Στοιχεία που Αλλάζουν τον Τρόπο Σκέψης (Ηχητικό)

Ιωάννης Μπασιάς: Η Αλήθεια για την Ενεργειακή Μετάβαση- Στοιχεία που Αλλάζουν τον Τρόπο Σκέψης (Ηχητικό)
energia.gr
Τετ, 20 Δεκεμβρίου 2023 - 18:35

Σε συνέντευξή του, στην εκπομπή “Εμείς οι Έλληνες” και τον δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη, στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM, στις 14-12-2023, ο ενεργειακός αναλυτής, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σχολιάζει τη συζήτηση περί ενεργειακής μετάβασης στον απόηχο της Συνόδου COP28 για το κλίμα στο Ντουμπάι

Υποστηρίζει ότι η μετάβαση που επιχειρείται δεν είναι ενεργειακή αλλά οικονομική η οποία πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει επιπτώσεις στο ενεργειακό μείγμα, στο επισιτιστικό καθεστώς και στις γεωπολιτικές/στρατιωτικές ανακατανομές. Σημειώνει ότι από το 2000 και ιδιαίτερα μεταξύ 2011 και 2022η οικονομική μετάβαση ακολουθούσε μια πορεία αναζήτησης με αποκορύφωμα την περίοδο 2019-2022 όπου η πανδημία, ο πόλεμος, και οι εκατέρωθεν κυρώσεις προσδιόρισαν την περίμετρο των νέων μεγάλων οικονομικών μπλοκ.

 

Η αρχική περίμετρος έχει ήδη φέρει στην επιφάνεια την δυσανασχέτηση των αναπτυσσόμενων χωρών, την διεύρυνση της παρουσίας των πετρελαιοπαραγωγών της Μέσης Ανατολής, της Κίνας και της εξέλιξης των BRICS που όπως φαίνεται θα φθάσουν τα 15 τουλάχιστον μέλη. Οι πολυεθνικές, όπως και οι οργανώσεις κάθε είδους, αμφισβητούν σήμερα ολόκληρη τη Βεστφαλική Τάξη (Ειρήνη της Βεστφαλίας του 1648) που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη τον δέκατο έβδομο αιώνα μετά τον Τριακονταετή Πόλεμο και επεκτάθηκε στον πλανήτη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γήρανση του πληθυσμού των Δυικώτηριότητες προκαλώντας όμως διαταραχές στις υπάρχουσες οικονομίες είναι τα βασικά κριτήρια.

Από ενεργειακή πλευρά, εάν επιτευχθεί μαζική οικονομική αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς περιβαλλοντικό αντίκτυπο τα επόμενα 10 χρόνια, οι σημερινές μη-καινοτόμες ΑΠΕ ίσως συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά, όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα ανάπτυξης και αποδοχής της πυρηνικής σχάσης και αργότερα της σύντηξης. Ο πληθυσμός και το βιοτικό επίπεδο των λαών αναπτύσσονται, εν τούτοις, η διάμετρος της γης παραμένει η ίδια και αυτό θα απαιτήσει να γίνουν στο μέλλον, σημαντικά καινοτόμα τεχνολογικά βήματα ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενέργεια.

Τέτοια βήματα οι σημερινές ΑΠΕ δεν εγγυώνται, και ο κίνδυνος συρρίκνωσης της οικονομίας πολλών αναπτυγμένων χωρών παραμένει. Για να έχει όλος ο πληθυσμός της γης τις συνθήκες ζωής του δυτικού κόσμου θα χρειαστούν 1,7 πλανήτες γη.

Θα χρειαστούν τόσα μέταλλα όσο χρειάστηκαν οι προηγούμενες 2500, δηλαδή από την εποχή του Homo Sapiens…