Πώς Αντιμετωπίζουν οι Εταιρείες τις Επιθέσεις Εναντίον Πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα

Πώς Αντιμετωπίζουν οι Εταιρείες τις Επιθέσεις Εναντίον Πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα
energia.gr
Τετ, 20 Δεκεμβρίου 2023 - 19:19

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, στα ανοιχτά της Υεμένης, εναντίον πλοίων που πραγματοποιούν θαλάσσιες διαδρομές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, έχει διαταράξει αισθητά το διεθνές εμπόριο, καθώς πρόκειτια για τη συντομότερη ναυτιλιακή οδό ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Μια σειρά από εταιρείες έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τα δρομολόγια των πλοίων τους, αποφεύγοντας την εν λόγω περιοχή, η διαδρομή μέσω της οποίας καλύπτει σήμερα το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου

Το Reuters απαριθμεί τα μέτρα που πήρε μια σειρά από μεγάλες εταιρείες όλων των κλάδων για να αντιμετωπίσει την αναστάτωση που επέφεραν οι επιθέσεις των Χούθι στις θαλάσσιες μεταφορές των εμπορευμάτων τους:

BASF (BASFn.DE)

Η γερμανική χημική βιομηχανία δεν έχει ως τώρα αντιμετωπίσει δυσχέρειες στην προμήθεια πρώτων υλών ή στη μεταφορά των προϊόντων της, ωστόσο παρακολουθεί στενά την κατάσταση, όπως δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

BP (BP.L)

Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι αναστέλλει προσωρινά κάθε μεταφορά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

COVESTRO (1COV.DE)

Η γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών προϊόντων ανακοίνωσε ότι κάθε πιθανή αύξηση στους χρόνους μεταφοράς λόγω της αποφυγής της θαλάσσιας οδού που περνά από το στενό του Bab-el-Mandeb δεν θα έχει επίπτωση στην προμήθεια των προϊόντων της. Η Covestro αναμένει ότι οι εταίροι της στον τομέα των ωκεάνιων γραμμών θάλάσσιων μεταφορών θα συνεχίσουν τις αποστολές μέσω του εν λόγω περάσματος όταν αυτό θα είναι ασφαλές.

DANONE (DANO.PA)

Ο γαλλικός όμιλος τροφίμων ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων του έχει εκτραπεί προς άλλες θαλάσσιες οδούς, πράγμα που θα αυξήσει τους χρόνους διέλευσης. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί μεσομακροπρόθεσμα και διαρκέσει πέρα από τους επόμενους 2 με 3 μήνες, ο όμιλος θα ενεργοποιήσει σχέδια μετριασμού, στα οποία περιλαμβάνεται η χρήση εναλλακτικών οδών μέσω θαλάσσης ή ξηράς όπου αυτό είναι δυνατό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Danone.

ELECTROLUX (ELUXb.ST)

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής οικιακού εξοπλισμού έχει συστήσει ειδική task force, που είναι επιφορτισμένη με την εξεύρεση εναλλακτιών οδών ή τον καθορισμό παραδόσεων κατά προτεραιότητα, με στόχο την αποφυγή διαταράξεων από τις επιθέσεις. Αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι η επίπτωση στις παραδόσεις εμπορευμάτων θα είναι περιορισμένη.

EQUINOR (EQNR.OL)

Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι ανακατηύθυνε τα πλοία της που επρόκειτο να πλεύσουν μέσω της Ερυθράς Θαλάσσης.

ESSITY (ESSITYa.ST)

Η σουηδική εταιρεία κατασκευής προϊόντων υγιεινής παρακολουθεί την κατάσταση και παραμένει σε επαφή με τους παραγωγούς που έχουν επηρεαστεί από αυτή ώστε να διασφαλίσει τη διαρκή ροή αγαθών, ωστόσο θεωρεί ότι η επίπτωση είναι περιορισμένη καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό των προμηθειών της διακινούνται μέσω του Σουέζ, όπως ανέφερε η εταιρεία στο Reuters.

EUROPRIS (EPR.OL)

Η νορβηγική εταιρεία λιανικής, η οποία εισάγει το 35-40% των προϊόντων που πουλά από την Ασία μέσω θαλάσσιων φορτίων, είπε στο Reuters ότι υποστήριξε την απόφαση των ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν τα πλοία. Η Europris ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποστολής ήταν εντός του περιθωρίου ασφαλείας της και δεν αναμένει σημαντικές προκλήσεις.

IKEA (IKEA.UL)

Η σουηδική εταιρεία επίπλων δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο στις 19 Δεκεμβρίου ότι η κατάσταση στη Διώρυγα του Σουέζ θα οδηγήσει σε καθυστερήσει και πιθανόν να προκαλέσει περιορισμένη διαθεσιμότητα για ορισμένα προϊόντα.

“Στο μεταξύ, εξετάζουμε άλλες οδούς προμήθειας για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα των προϊόντων μας και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση όσο προχωρά”, πρόσθεσε.

KEMIRA (KEMIRA.HE)

Η φινλανδική εταιρεία χημικών δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι οι αποφάσεις των ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα επηρεάσουν ορισμένα από τα διεθνή δρομολόγιά της, αλλά όχι με σημαντικό τρόπο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχει πλεονάζουσα χωρητικότητα στην αγορά και οι χρόνοι αναμονής στα λιμάνια είναι αρκετά καλοί”, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Kemira.

MOSAIC (MOS.N)

Η αμερικανική εταιρεία λιπασμάτων δήλωσε στις 18 Δεκεμβρίου ότι είχε επαναδρομολογήσει μερικές αποστολές με προορισμό τις ΗΠΑ γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

TSMC (2330.TW)

Ο κορυφαίος κατασκευαστής τσιπ μέσω συμβολαίων στον κόσμο ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι διαθέτει ένα μακροχρόνιο σύστημα διαχείρισης επιχειρηματικού κινδύνου και μετά από αξιολόγηση δεν προέβλεψε σημαντικός αντίκτυπος στις δραστηριότητές του.

VOLVO CAR (VOLCARb.ST)

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι επηρεάστηκε από τα εμπόδια στη ναυτιλία και διερευνά τις πιθανές επιπτώσεις. Ωστόσο, δεν βλέπει καμία επίδραση στην ικανότητά της να επιτύχει τους παγκόσμιους στόχους χονδρικής και παραγωγής, όπως δήλωσε η εταιρεία στο Reuters.