Το Γραφείο Διαχείρισης Ωκεάνιας Ενέργειας (BOEM) ολοκλήρωσε μια αμφιλεγόμενη πώληση μισθώσεων στον Κόλπο του Μεξικού, εισπράττοντας 382 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για δικαιώματα E&P που καλύπτουν 1,7 εκατομμύρια στρέμματα ομοσπονδιακών υδάτων. Στη δημοπρασία συμμετείχαν 26 εταιρείες, μια ισχυρή συμμετοχή που αντανακλά τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και τις θετικές προοπτικές της αγοράς ενέργειας.

Όπως απαιτείται από μια απόφαση του 5ου Εφετείου των ΗΠΑ, η BOEM συμπεριέλαβε μπλοκ μίσθωσης σε περιοχές που πιστεύεται ότι αποτελούν πιθανό βιότοπο για την απειλούμενη με εξαφάνιση φάλαινα Ράις. Υπολογίζεται ότι απομένουν 50 φάλαινες ενώ οι επιστήμονες και οι οικολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να γίνει το πρώτο είδος φάλαινας που εξαφανίστηκε ποτέ από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Η BOEM είχε επιχειρήσει να εξαιρέσει τις ύποπτες ζώνες ενδιαιτημάτων από την πώληση μισθώσεων και να επιβάλει περιορισμούς διέλευσης στη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των ευαίσθητων περιοχών, αλλά υποχώρησε από τις προτάσεις αυτές μετά από νομικές πιέσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου και της πολιτείας της Λουιζιάνα.

Η εκμίσθωση απαιτήθηκε ουσιαστικά από τις τροπολογίες του γερουσιαστή Joe Manchin στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο νόμος εξαρτούσε τις μελλοντικές μισθώσεις υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων από τη συνέχιση των δημοπρασιών μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι υπεράκτιες αιολικές μισθώσεις αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μπάιντεν και ο Λευκός Οίκος προχώρησε και στις δύο.

"Κάθε πρόσθετη πώληση μισθώσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου δυσχεραίνει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που πρέπει να επιτύχουμε για να αποτρέψουμε την κλιματική καταστροφή", ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Sierra Club, Athan Manuel. "Το 2023 θα είναι πιθανότατα η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα πρέπει να επεκτείνουμε την καθαρή ενέργεια και όχι να κλειδωθούμε στα ορυκτά καύσιμα για δεκαετίες".

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bill Cassidy χαιρέτισε την πώληση της μίσθωσης ως μια επιτυχία που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό.