Η StartUp ανανεώσιμων πηγών ενέργειας SolarDuck προχωρά στη δημιουργία πλωτής ηλιακής τεχνολογία εξασφαλίζοντας μια πρώτη χρηματοδότηση από μια κοινοπραξία δημόσιων και ιδιωτικών πράσινων επενδυτών

Οι Katapult Ocean, Green Tower, Energy Transition Fund Rotterdam και Invest-NL έχουν επενδύσει συνολικά 15 εκατομμύρια δολάρια στην αυτόνομη υπεράκτια ηλιακή τεχνολογία της SolarDuck. Οι συστοιχίες πλωτών πάνελ της εταιρείας μπορούν να ενσωματωθούν σε υπεράκτιες αναπτύξεις αιολικών πάρκων, αλλά είναι επίσης σχεδιασμένες να λειτουργούν μόνες τους σε νερά με αρκετό άνεμο, πλούσια σε ήλιο. Αυτό επιτρέπει την καθαρή ενέργεια εμπορικής κλίμακας από υπεράκτιες τοποθεσίες σε μέρη του κόσμου όπου η υπεράκτια αιολική ενέργεια δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Θα μπορούσε ενδεχομένως να εκτοπίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα ή πετρέλαιο σε ορισμένες αγορές.

Η SolarDuck θέλει να αναπτύξει πλωτή ηλιακή ισχύ αξίας ενός γιγαβάτ έως το 2030 και λέει ότι έχει ήδη έναν έργο συνολικής ισχύος 3,5 γιγαβάτ σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα μικρό έργο επίδειξης για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust West VII της RWE στον ολλανδικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας. Μια σειρά από έξι συνδεδεμένες πλωτές πλατφόρμες θα υποστηρίζει ισχύ ηλιακής ενέργειας 520 kWp. Η δομή της πλατφόρμας θα κρατήσει τα πάνελ πολύ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε καταιγίδες στη Βόρεια Θάλασσα με ύψη κυμάτων έως και 13,7 μέτρων.

Η κλίμακα της επίδειξης δείχνει πόσο νέα είναι αυτή η αγορά και πόσο μακριά είναι το πρωτοποριακό προϊόν της SolarDuck: αν και η εγκατάσταση είναι πιλοτικού μεγέθους, θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη υβριδική πλωτή ηλιακή μονάδα στον κόσμο.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει παρατάξει το πρώτο πλωτό υπεράκτιο ηλιακό εργοστάσιο στην Ιαπωνία, στον κόλπο του Τόκιο, ενώ έχει και μια συνεργασία έργου με την TNB Renewables της Μαλαισίας.

"Η SolarDuck εισάγει μια νέα κατηγορία ενεργητικού για την παραγωγή ενέργειας. Με την αύξηση της ζήτησης, η υπεράκτια πλωτή ηλιακή ενέργεια προσφέρει πραγματική υπόσχεση για την απαλλαγή του ενεργειακού μας εφοδιασμού", δήλωσε ο CEO και συνιδρυτής Koen Burgers.

 

Ν. Παλ.