Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία Μειώνει την Ενεργειακή της Εξάρτηση: Πτώση Εισαγωγών στο 67,8% το 2022

Αντίθετα με την Ελλάδα, η Τουρκία Μειώνει την Ενεργειακή της Εξάρτηση: Πτώση Εισαγωγών στο 67,8% το 2022
energia.gr
Παρ, 22 Δεκεμβρίου 2023 - 18:19

Η εξάρτηση της Τουρκίας από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους μειώθηκε στο 67,8% το 2022, κάτω από το ορόσημο του 70%. Αυτό τόνισε την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, μιλώντας στο Συνέδριο IICEC: The Changing Landscape of Global Energy Geopolitics, Climate Crisis & Türkiye, στην Κωνσταντινούπολη

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τη χώρα μας, όπως δείχνει η εφετινή ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) (εδώ ολόκληρη η Έκθεση), η τάση είναι, δυστυχώς, αντίστροφη. Ειδικότερα, από 68,6% το 2010, το μερίδιο των εισαγωγών στην ακαθάριστη διαθέσιμη ενέργεια στην Ελλάδα, αυξήθηκε, το 2021, στο 73,8%, κυρίως λόγω αύξησης του μεριδίου του εισαγόμενου πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων.

Ο Alparslan Bayraktar, στην ομιλία του, επισήμανε δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα της χώρας σε όλα τα μακροοικονομικά ζητήματα είναι η εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας. Ωστόσο, αν και τα τελευταία χρόνια το ποσοστό εξάρτησης από εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους ήταν 70% και για κάποιες χρονιές ήταν, μάλιστα, ελαφρώς υψηλότερο, ωστόσο αυτό πέρυσι έπεσε κάτω από το σημαντικό αυτό ορόσημο, στο 67,8%.

Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του εθνικού ενεργειακού σχεδίου της Τουρκίας, οι στόχοι της χώρας είναι η μείωση της εξωτερικής ενεργειακής εξάρτησης μέσα στα επόμενα 30 χρόνια και τελικά η μετατροπή της σε χώρα με καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Ο Bayraktar αποκάλυψε επίσης ένα σχέδιο για επενδύσεις 10 δις δολ. στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 ως μέρος των σχεδίων ενεργειακής απόδοσης 2024-2030. Η χώρα στοχεύει να μειώσει 100 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα ως μέρος αυτού του σχεδίου, το οποίο αναμένεται να δημοσιευτεί τον επόμενο μήνα.

Η εμπορία εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Κωνσταντινούπολης (EXIST) είναι επίσης στο προσκήνιο. Από το 2020, η γειτονική χώρα ενίσχυσε τις προσπάθειες για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτές οι προσπάθειες είχαν ως αποτέλεσμα νέα αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Gabar, στα ΝΑ της Τουρκίας.

Όπως σημειώνει το Anadolu, τα επίπεδα ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου στα οποία συνέβαλαν τα νέα αποθέματα, έφεραν την Τουρκία πιο κοντά στον στόχο της για την επίτευξη ενεργειακής ανεξαρτησίας.