ΗΠΑ: Το Λόμπι του Φυσικού Αερίου Αντεπιτίθεται – Κάθε Εγκατάσταση και…Χιλιάρικο

ΗΠΑ: Το Λόμπι του Φυσικού Αερίου Αντεπιτίθεται – Κάθε Εγκατάσταση και…Χιλιάρικο
energia.gr
Σαβ, 23 Δεκεμβρίου 2023 - 09:57

“Οι εταιρείες είναι σαν ένα πληγωμένο ζώο. Θα αντεπιτεθούν”. Με αυτήν την χαρακτηριστική φράση η Λια Στόουκς ερευνήτρια υπηρεσιών κοινής ωφελείας και καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα, εξηγεί την «αντεπίθεση» του λόμπι των εταιρειών παροχής υπηρεσιών φυσικού αέριου, ώστε να μην χάσουν το μερίδιό τους από την αγορά ενέργειας των ΗΠΑ, εν μέσω των πιέσεων για καθαρότερη ενέργεια

Το φυσικό αέριο αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται για θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα και στέγνωμα ρούχων στο 60% περίπου των αμερικανικών σπιτιών, με την χρήση τους να ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών CO 2 που εκλύονται στον αέρα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι ηλεκτρικές συσκευές εκπέμπουν λιγότερης έντασης ρύπους από τις αντίστοιχες συσκευές που λειτουργούν με φυσικό αέριο

Σε μια οικολογική στροφή της αμερικανικής κυβέρνησης και των καταναλωτών, οι αντλίες θερμότητας, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ξεπέρασαν τις πωλήσεις των καυστήρων αερίου για πρώτη φορά πέρυσι – μια νίκη για την κυβέρνηση Μπάιντεν, που στοχεύει να τετραπλασιάσει τη χρήση τους  έως το 2030. Παράλληλα πάνω  εκατοντάδες δήμοι έχουν αναλάβει δράση τα τελευταία χρόνια, για να να σταματήσει η επέκταση του φυσικού αερίου.

«Για μια εταιρεία παροχής φυσικού αερίου, η ηλεκτροδότηση είναι μια υπαρξιακή απειλή», δήλωσε ανέφερε η Στόουκς.

Έτσι, οι θιγόμενες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας,  ανέλαβαν δράση. Έτσι κι αλλιώς, οι δεσμοί μεταξύ της βιομηχανίας φυσικού αερίου και του οικοδομικού τομέα χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960.

Μετρητά και ταξίδια

Σύμφωνα με τον Guardian, με δέλεαρ μετρητά και ταξίδια ωθούν κατασκευαστές και εργολάβους, να προωθούν συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας και Πολιτικής και ο Guardian βρήκαν 27 τέτοια προγράμματα, από τη Φλόριντα έως το Οχάιο και την Καλιφόρνια. Τα βραβεία κυμαίνονταν από 50 δολάρια για την εγκατάσταση μιας σόμπας αερίου στη Τζόρτζια, ευγενική προσφορά της Austell Gas, έως 150.000 δολάρια για τον εξοπλισμό πολυκατοικιών με συσκευές αερίου μέσω της SoCalGas στην Καλιφόρνια.

Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η NW Natural προσφέρει έως και 2.000 δολάρια για κάθε νέα μονοκατοικία που κατασκευάζεται και εξοπλίζεται με επιλέξιμες συσκευές φυσικού αερίου, ενώ η Corpus Christi Gas του Τέξας προσφέρει 1.000 δολάρια.

Συγκεντρώνουν «πόντους»

Τον Φεβρουάριο, μια ομάδα οικοδόμων θα πετάξει στην Πούντα Κάνα, έναν ειδυλλιακό παραθαλάσσιο προορισμό στην ανατολική Δομινικανή Δημοκρατία. Το αεροπορικό εισιτήριο και το κόστος του ξενοδοχείου θα καλυφθούν, ενώ οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν γεύματα και πάρτι κοκτέιλ. Για να προκριθούν, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συγκεντρώσουν περισσότερους από 98.000 πόντους μέσω του Builders Club North.

Το πρόγραμμα προσφέρει 300 πόντους για κάθε σπίτι που εγκαθίσταται φυσικό αέριο για θέρμανση και ζεστό νερό , επιπλέον 25 πόντους για την εγκατάσταση τζακιού, σόμπας, στεγνωτηρίου ρούχων, ψησταριάς ή θερμαντήρα γκαράζ με φυσικό αέριο και τη δυνατότητα να κερδίσουν 1.000 πόντους με την τοποθέτηση διαφημιστικού υλικού φιλικού προς το φυσικό αέριο στα σπίτια.

“Τονίστε τα οφέλη του τρόπου ζωής που συνοδεύουν ένα σπίτι με φυσικό αέριο”, επαναλαμβάνουν ειδικοί εκπαιδευτές σε υπαλλήλους εταιρειών παροχής υπηρεσιών φυσικού αερίου.

Συναγερμός

Ένας ακόμη προμηθευτής αερίου που προσφέρουν «μπόνους» πληρωμένες διακοπές, είναι η CenterPoint Energy, μια τεράστια, πολυεθνική εταιρεία γεγονός που σήμανε συναγερμό στους αξιωματούχους της πόλης της Μινεάπολης, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για φιλόδοξα προγράμματα υπέρ του κλίματος.

Ο Τζόουσα Σόλις,  εκπρόσωπος της CenterPoint Energy Minnesota, δήλωσε στον Guardian ότι η εταιρεία εργάζεται για τη μείωση των εκπομπών της, και εφαρμόζοντας προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

“Το φυσικό αέριο παραμένει μια οικονομικά αποδοτική και πιο προσιτή επιλογή για τους κατοίκους της Μινεσότα, σύμφωνα με τη Energy Information Administration των ΗΠΑ”, είπε ακόμη προσθέτοντας ότι οι υποδομές φυσικού αερίου είναι αξιόπιστες και ανθεκτικές στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι υποστηρικτές του κλίματος αντιτείνουν  ότι τα δεδομένα βασίζονται σε ξεπερασμένες μεθόδους μέτρησης.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις επιστημονικές παραινέσεις να καταργηθεί σταδιακά το φυσικό αέριο προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης.

(από naftemporiki.gr)