Το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην Ελλάδα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) το 2022 ήταν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat, το μερίδιο της πράσινης ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ έφτασε το 23% το 2022, δηλαδή 1,1% πάνω από τα επίπεδα του 2021

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22,7%, με τη χώρα να κατατάσσεται πιο πάνω στην Ευρωπαϊκή λίστα από την Ισπανία (22,1%), τη Γερμανία (20,7%), τη Γαλλία (20,2%) και την Ιταλία (19%).

Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), στόχος είναι οι ΑΠΕ στην Ελλάδα να καλύπτουν περίπου το 80% της ηλεκτροπαραγωγής ως το 2030 (ή νωρίτερα), με ένα ισορροπημένο μείγμα μεταξύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Βάσει των Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης στο Σύστημα και το Δίκτυο που έχουν χορηγηθεί έως τον Ιούλιο του 2023 για την υλοποίηση νέων έργων ΑΠΕ (περίπου 13,6 GW στο Σύστημα και 2,6 GW στο Δίκτυο) αλλά και των αιτήσεων αντίστοιχα που έχουν υποβληθεί στους Διαχειριστές για την έκδοση νέων προσφορών σύνδεσης (42,6 GW), οι στόχοι για την ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ έως το 2030 σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, κρίνονται «ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι». Γενικότερα, οι άξονες πολιτικής στην ηλεκτροπαραγωγή για τη χώρα μας είναι οι εξής:

▪ Συνεχής μείωση της παραγωγής από λιγνίτη, με στόχο τον μηδενισμό της μετά το 2028.

▪ Σύνδεση των μη διασυνδεμένων νησιών στο διασυνδεδεμένο σύστημα μέχρι το 2030.

▪ Μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων   με στόχο τα πρώτα έργα να βρίσκονται σε λειτουργία το 2030.

▪ Ανάπτυξη επαρκούς ισχύος και χωρητικότητας συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση).

▪ Ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και λειτουργία ανταγωνιστικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

▪ Την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά μέσω, εκτός των άλλων, της ωρίμανσης του πλαισίου για την απόκριση ζήτησης (demand response).

▪ Περαιτέρω εξηλεκτρισμός στην τελική κατανάλωση ενέργειας με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές, καθώς και στην προώθηση συστημάτων αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ

▪ Αξιοποίηση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων

▪ Νέες διεθνείς διασυνδέσεις, με έμφαση στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη για την απορρόφηση της περίσσιας ενέργειας και την ευκολότερη εξισορρόπηση του εθνικού συστήματος.

▪ Ψηφιοποίηση του δικτύου.

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας 

Στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας της Eurostat _ ως προς το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη μέσω ΑΠΕ _  βρίσκεται η Σουηδία, με   66%  της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2022 να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η σκανδιναβική χώρα βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα, σε στερεά και υγρά βιοκαύσιμα, καθώς και στις αντλίες θερμότητας. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Φινλανδία (47,9%) η οποία για την ηλεκτροπαραγωγή στηρίζεται επίσης σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αιολικές μονάδες και στερεά βιοκαύσιμα και ακολουθούν η Λετονία (43,3%), η οποία εξαρτάται κυρίως από τα …νερά.

Με μεγάλο μερίδιο να προέρχεται από αιολική ενέργεια ακολουθούν στη λίστα η Δανία (41,6%) και η Εσθονία (38,5%). Όσο για την Πορτογαλία (34,7%)  το 2022 το ηλεκτρικό μείγμα βασιζόταν σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικές εγκαταστάσεις, υδροηλεκτρικές μονάδες και η Αυστρία (33,8%)  κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), στη Μάλτα (13,4%), στο Βέλγιο (13,8%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%).

Η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αναθεωρήσει   τον στόχο της ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ, από το 32% στο 42,5%, με  στόχο να αυξηθεί στο 45% ως το 2030, γεγονός που αναμένεται να εντείνει τις  προσπάθειές των κρατών μελών  για αύξηση του μεριδίου «πράσινης» ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ κατά σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2022, τα 17 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν μερίδια κάτω από 23% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.