Η απάθεια της κοινωνίας και η αδιαφορία των πολιτών, επιδεινώνουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες. Eίναι επείγουσα η ανάγκη για ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου ώστε να αντιστραφεί αυτή η εγκληματική τάση

Η έλλειψη αυτοσεβασμού και αυτοεκτίμησης, σε συνδυασμό με τη μεταφορά αυτής της συμπεριφοράς από γενιά σε γενιά (παιδεία Ελλήνων) δημιουργεί έναν κύκλο κινδύνου και απερίσκεπτης συμπεριφοράς.

Η κυκλοφορία στους δρόμους αποτελεί τη πιο δύσκολη και επικίνδυνη δραστηριότητα που εκτελούμε καθημερινά. Είτε οδηγούμε αυτοκίνητο, μοτοσυκλέτα, ποδήλατο, πατίνι, είτε ακόμα και ως πεζοί, είμαστε έκθετοι σε κινδύνους που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και των αγαπημένων μας ανθρώπων.

Κάθε χρόνο, ο αριθμός των θυμάτων, νεκρών, ανάπηρων, ακρωτηριασμένων και τραυματιών είναι ανησυχητικά υψηλός. Η έλλειψη προσοχής, η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητής τηλεφωνίας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και άλλων ουσιών και γενικότερα η παραβίαση κάθε βασικού κανόνα κυκλοφορίας, ευθύνονται για δεκάδες θανάτους, κυρίως νέων ανθρώπων. Ακόμα και οι πεζοί, χρειάζεται να αλλάξουν συμπεριφορά, πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί καθώς διασχίζουν τους δρόμους, ακόμη και όταν περπατάνε πάνω στα πεζοδρόμια.

Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σχετικά με την οδική συμπεριφορά και ασφάλεια είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική. Η συνειδητοποίηση των κινδύνων, ο αυτοσεβασμός, η αυτοεκτίμηση, ο σεβασμός προς τα παιδιά και την οικογένεια μας, αλλά και προς τους άλλους θα συμβάλουν ουσιαστικά  στην μείωση των δυστυχημάτων.  

Η βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς, απαιτεί όχι μόνο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά αποτελεσματικούς τροχονομικούς ελέγχους και εφαρμογή των νόμων. Στην Ελλάδα, η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης συμβάλλει στην διατήρηση των υψηλών αριθμών θυμάτων και οδικών δυστυχημάτων. Η αποτελεσματική εφαρμογή των νόμων, είναι προϋπόθεση για τον έλεγχο της οδικής συμπεριφοράς. 

Για την αντιμετώπιση αυτού του γενοκτονικού φαινομένου,  απαιτείται συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών για την ενίσχυση των ελέγχων, την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης. 

Επίσης, τα ΜΜΕ μπορούν να αναδειχθούν ως οι καλύτεροι  σύμμαχοι για την βελτίωση της οδικής κουλτούρας. Η τηλεόραση έχοντας ευρύ κοινό, μπορεί να παρουσιάσει ειδικά προγράμματα και ρεπορτάζ που να επικεντρώνονται στις συνέπειες των κακών συμπεριφορών κατά την οδική κυκλοφορία. Το ραδιόφωνο, ως προσιτό μέσω μπορεί να διαδίδει εκπαιδευτικά μηνύματα και σποτ, καθώς και όλα τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα να δημοσιεύουν άρθρα, συνεντεύξεις και αφιερώματα που ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν για θέματα οδικής συμπεριφοράς και ασφάλειας.  

Μόνο με ολοκληρωμένη προσέγγιση – εκστρατεία μπορεί η χώρα μας να ανασάνει ανακουφισμένη από τη μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων και να δημιουργήσει ασφαλείς δρόμους για όλους τους πολίτες. 

Το ζητούμενο είναι να γυρνάμε όλοι στα σπίτια μας και να αγκαλιάζουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

(*) Ο Κωνσταντίνος Ιαβέρης, είναι οδηγός αγώνων και Εκπαιδευτής Ασφαλούς Οδήγησης

(από kreport.gr)