H Samsung Heavy Industries Αναστέλλει την Κατασκευή Ρωσικών Πλοίων μεταφοράς LNG στην Αρκτική

H Samsung Heavy Industries Αναστέλλει την Κατασκευή Ρωσικών Πλοίων μεταφοράς LNG στην Αρκτική
energia.gr
Τετ, 27 Δεκεμβρίου 2023 - 08:26

Η νοτιοκορεατική ναυπηγική εταιρεία Samsung Heavy Industries (SHI) προχωρά σε προσωρινή αναστολή των εργασιών της για τη Ρωσία που σχετίζονται με την κατασκευή πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική. Η κίνηση αυτή γίνεται παρά το γεγονός ότι η τρίτη μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στον κόσμο έχει μείνει πίσω

στις παραγγελίες της για το 2023, καθώς η ναυπηγική βιομηχανία έχει αρχίσει να δυσκολεύεται και τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό σε περισσότερους τομείς από την Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters και του Bloomberg, η SHI θα σταματήσει προσωρινά τις εργασίες της στην κατασκευή περαιτέρω μπλοκ κύτους για το ρωσικό πρόγραμμα Arctic LNG carrier. Με την αυξανόμενη πίεση από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των ναυπηγικών και ενεργειακών βιομηχανιών της, η SHI φέρεται να ολοκληρώνει τα μπλοκ για τα πρώτα πέντε πλοία, αλλά δεν θα προχωρήσει προς το παρόν με την παραγγελία για άλλα 10 πλοία. Η SHI τα κατασκευάζει σε συνεργασία με το ναυπηγικό συγκρότημα Zvezda της Ρωσίας, το οποίο προμηθεύει μπλοκ κύτους για τα πλοία που εξοπλίζονται στη Ρωσία.

Πέρυσι, η Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering έκανε επίσης πίσω σε συμβάσεις με έναν Ρώσο πλοιοκτήτη. Ακύρωσε τρία συμβόλαια επικαλούμενη την αδυναμία του πλοιοκτήτη, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν η Sovcomflot, να καταβάλει τις δόσεις για τα συμβόλαια.

Ενώ διαθέτει συνολικά το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο στον κλάδο, η Samsung Heavy Industries δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό της το 2023 και σύμφωνα με καταχώρηση στο χρηματιστήριο θα υπολείπεται των στόχων της για τις παραγγελίες του 2023. Η Business Korea αναφέρει ότι, μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα του έτους, η SHI βρισκόταν μόνο στο 69% του στόχου της.

Η Samsung Heavy Industries ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του 2023 με την ανακοίνωση μιας νέας παραγγελίας, η οποία ήταν σημαντική, καθώς το ναυπηγείο προστέθηκε στους ομολόγους του με τις πρώτες παραγγελίες για μεγάλα πλοία μεταφοράς αερίου αμμωνίας. Τόσο η HD KSOE (Hyundai) όσο και η Hanwha Ocean ανέφεραν προηγουμένως παραγγελίες για αμμωνιοφόρα στο πλαίσιο του νέου αναδυόμενου τομέα. Η SHI ανακοίνωσε ότι έλαβε παραγγελία από πλοιοκτήτη στην Ωκεανία για δύο μεγάλα αμμωνιοφόρα.

Αυτή η τελευταία παραγγελία, η οποία αποτιμάται σε 240 εκατομμύρια δολάρια και πρόκειται να παραδοθεί το 2027, ώθησε τη SHI στο 72% του ετήσιου στόχου της. Οι παραγγελίες για το έτος ανέρχονται πλέον σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια για τη Samsung Heavy Industries, με την εταιρεία όμως να είναι απίθανο να καλύψει αυτή την εβδομάδα τη διαφορά από τον ετήσιο στόχο των 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο όμιλος τονίζει ωστόσο ότι το τριετές ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών του αποτιμάται σε σχεδόν 32 δισ. δολάρια και συνεχίζει να κερδίζει παραγγελίες στον ιδιαίτερα κερδοφόρο τομέα των πλοίων φυσικού αερίου.