Οι ΗΠΑ Κατηγορούν Ευθέως το Ιράν για Επίθεση Ενάντια σε Δεξαμενόπλοιο στον Ινδικό

Οι ΗΠΑ Κατηγορούν Ευθέως το Ιράν για Επίθεση Ενάντια σε Δεξαμενόπλοιο στον Ινδικό
energia.gr
Τετ, 27 Δεκεμβρίου 2023 - 08:35

Ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών που δραστηριοποιείται στον Ινδικό Ωκεανό δέχτηκε επίθεση από drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράν, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, κλιμακώνοντας την απειλή που αντιμετωπίζει η διεθνής εμπορική ναυτιλία. Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Chem Pluto χτυπήθηκε περίπου 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από τις ακτές 

της Ινδίας το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου, από «ένα μονόδρομο επιθετικό drone που εκτοξεύτηκε από το Ιράν». Αυτή ήταν η έβδομη επίθεση των ιρανικών δυνάμεων ενάντια σε εμπορικό πλοίο από το 2021, όπως ανέφερε η δήλωση.

«Δεν υπήρξαν θύματα και η φωτιά στο δεξαμενόπλοιο έχει σβήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.Η επίθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι ΗΠΑ κατηγορούν απευθείας το Ιράν για επίθεση σε μη στρατιωτικό σκάφος από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Με το περιστατικό αυτό, επεκτείνεται, μάλιστα, η γεωγραφική περιοχή στην οποία έχουν συμβεί μια σειρά επιθέσεων, οι οποίες  ως τώρα λάμβαναν χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που καθιστά πιο περίπλοκη μία ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν την Παρασκευή ότι «εμπλέκεται βαθιά» σε μία σειρά επιθέσεων των ανταρτών Χούτι, που εδρεύουν στην Υεμένη, ενάντια σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο από την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι παρέχει υποστήριξη στους Χούτι για τις επιθέσεις.

Ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι η κατηγορία των ΗΠΑ ήταν «αβάσιμη».

«Αυτή είναι μια απόφαση της Υεμένης να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει τη Γάζα», πρόσθεσε.Η ινδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι απέστειλε ένα περιπολικό και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης για να παράσχει βοήθεια στο Chem Pluto, στο οποίο επέβαιναν 20 Ινδοί υπήκοοι και ένας Βιετναμέζος εργάτης.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα drones που στόχευαν το USS Laboon, ένα στρατιωτικό σκάφος, και έλαβε αναφορές για δύο πλοία που δέχθηκαν επίθεση στη νότια Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο.

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν τη 14η και τη 15η , αντίστοιχα, ενάντια στην εμπορική ναυτιλία από μαχητές Χούτι από τις 17 Οκτωβρίου, και οι οποίες επικεντρώνονται. σε μεγάλο βαθμό, σε ένα στρατηγικό σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο, τα στενά Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ, μέσω του οποίου διέρχεται το 10% έως 12% του παγκόσμιου εμπορίου.Ορισμένες επιθέσεις έχουν στοχεύσει πλοία που είτε ανήκουν μερικώς στο Ισραήλ είτε τα διαχειρίζεται, είτε, τέλος, αποτελούν τον προορισμό του.

Ενώ το Chem Pluto φέρει σημαία Λιβερίας και ανήκει σε ιαπωνικά συμφέροντα, η ολλανδική εταιρεία εταιρεία Ace Quantum Chemical Tankers συνδέεται με τον Ισραηλινό ναυτιλιακό μεγιστάνα Idan Ofer, σύμφωνα με το ναυτιλιακό έντυπο Lloyd's List.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Chem Pluto έχει μια «μέτρια» σχέση με τη χώρα.

«Αυτό αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς το πλοίο χτυπήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού από τη Σαουδική Αραβία προς την Ινδία, και όχι στην περιοχή του Σουέζ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων κινδύνων στην περιοχή, 314 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ικανά να μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια 4,2 εκατομμυρίων μήκος έξι μέτρων είχαν σταματήσει ή επαναδρομολογηθεί γύρω από την Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής,22 Δεκεμβρίου, αποφεύγοντας τη διαδρομή που οδηγεί στη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με τον όμιλο logistics Kuehne+Nagel.