Η δολοφονία του Ιρανού ταξίαρχου Μουσαβί στη Δαμασκό με ισραηλινή πυραυλική επίθεση δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στην πραγματικότητα, συνιστά μία προσπάθεια της κυβέρνησης Νετανιάχου να προκαλέσει γενίκευση του πολέμου για να εκτονώσει την ασφυκτική πίεση που ασκείται στο Ισραήλ να σταματήσει τις αιματηρές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να αποτραπεί όχι μόνο ο θάνατος κι άλλων αμάχων Παλαιστινίων, αλλά και ο λιμός που απειλεί όσους έχουν μέχρι τώρα επιβιώσει από αυτή τη φρίκη

Η δολοφονία Μουσαβί έγινε σε μία συγκυρία που η τραγωδία στη Γάζα συγκινεί την κοινή γνώμη των μουσουλμανικών χωρών και κατ’ επέκταση ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στις κυβερνήσεις. Αυτές, όμως, έχουν αποφύγει επιμελώς να εμπλακούν, εκτός των άλλων, και επειδή η Χαμάς, ως παλαιστινιακό παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων, θεωρείται ανατρεπτική δύναμη όχι μόνο από το καθεστώς Σίσι στην Αίγυπτο, αλλά και από την Ιορδανία και από τις μοναρχίες του Κόλπου.
 
Αλλά και το Ιράν, το οποίο διατηρεί την υψηλή αντι-Ισραήλ ρητορική του, έχει αποφύγει μέχρι τώρα την άμεση εμπλοκή του. Η σιιτική Χεζμπολάχ (Λίβανος) που συνδέεται στενά με την Τεχεράνη, έχει εκτοξεύσει ρουκέτες σε στόχους στο βόρειο Ισραήλ, αλλά τίποτα περισσότερο. Ίσως η πιο εντυπωσιακή αντίδραση ήταν αυτή των σιιτών Χούθι της Υεμένης. Έχοντας με τη βοήθεια του Ιράν αναπτύξει πυραυλικά συστήματα και drones, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον πολεμικών, αλλά και εμπορικών πλοίων κυρίως στην περιοχή που η Ερυθρά Θάλασσα εξέρχεται προς τον Ινδικό Ωκεανό.

(η συνέχεια στο slpress.gr)