Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών

Οι στόχοι της Ε.Ε. για το 2020 Εγγυώνται τη Ραγδαία Aνάπτυξη των Φωτοβολταϊκών
του Κ.Ν. Σταμπολή από την Valencia
Τρι, 2 Σεπτεμβρίου 2008 - 15:27
Oι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη του 20% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020, ενισχύουν την προοπτική για μία συνεχιζόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των Φωτοβολταϊκών κατά τα επόμενα χρόνια.

Οι φιλόδοξοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κάλυψη του 20% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ μέχρι το 2020, ενισχύουν την προοπτική για μία συνεχιζόμενη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου των Φωτοβολταϊκών κατά τα επόμενα χρόνια. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταργηθούν τα feed in tariffs, τα οποία δεν ισχύουν σε πολλές χώρες της Ε.Ε., και αποτελούν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη της αγοράς φωτοβολταϊκών. Αυτά ήσαν μερικά από τα βασικά συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα εργασίες του 23ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου και Έκθεσης για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο ξεκίνησε χθες και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στην ιστορική πόλη της Valencia στην Ισπανία.

Με περισσότερους από 5.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, 715 εκθέτες και 750 επιστημονικές παρουσιάσεις, η Ευρωπαϊκή αυτή συνάντηση για τα φωτοβολταϊκά θεωρείται από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του κλάδου παγκοσμίως. Το Συνέδριο και η Έκθεση πραγματοποιούνται σε μία λίαν επίκαιρη στιγμή όπου έχουν αρχίσει να υλοποιούνται μερικές πολύ μεγάλες επενδύσεις φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη η οποία, όπως προκύπτει από τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, ηγείται της παγκόσμιας αγοράς. Με 5,0 GW εγκατεστημένης ισχύος φ/β, από τις 14,0 GW που είναι εγκατεστημένα σε όλο τον κόσμο, οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατοχυρώσει ένα σημαντικό προβάδισμα στην παγκόσμια προσπάθεια για την ανάδειξη των φ/β ως μίας σοβαρής εναλλακτικής λύσης για μεγάλης κλίμακας παραγωγή ηλεκτρισμού μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Με τη Γερμανία και την Ισπανία να ηγούνται από πλευράς εγκαταστάσεων και εμπορικής δραστηριότητας, και την Ιταλία να ακολουθεί, η πρόκληση για συμμετοχή στην ποιο γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά ενέργειας στον κόσμο, μεταφέρεται σε άλλες χώρες. Η Γαλλική κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις στο Συνέδριο, της κας Helene Pelosse, εκπροσώπου του νεοσύστατου υπουργείου Οικολογίας & Ενέργειας, έχει ήδη λάβει την απόφαση για μία μαζική υποστήριξη, μέσω της εισαγωγής κατάλληλων κινήτρων, για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, συμπεριλαβμανομένων και των φ/β, μέσα στην επόμενη πενταετία. Εν τω μεταξύ εκφράζονται φόβοι, όπως τους διεμήνυσε ο Γερμανός βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Eurosolar, κος Hans-Josef Fall, για μία ενδεχόμενη μεταστροφή στην Ε.Ε. της ακολουθούμενης μέχρι σήμερα θετικής για τις ΑΠΕ πολιτικής, με την υιοθέτηση των λεγόμενων «εμπορεύσιμων πράσινων πιστοποιητικών», βάσει πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κο Josef Fall, μία τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκπληκτική ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών.