Την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) «RED III» αναμένεται να περιλαμβάνει το επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα προωθηθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ρύθμιση για ένα νέο Πληροφοριακό Σύστημα Αδειοδότησης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το οποίο θα διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων  μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να ενημερώνονται οι επενδυτές και οι  αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος αδειών ή συμβάσεων. 

Στόχος είναι η Υπηρεσία Μίας Στάσης διασφαλίζει την τήρηση των προθεσμιών κάθε σταδίου της αδειοδοτικής διαδικασίας.
 
Επιπλέον, θα υπάρξει πρόβλεψη για μονάδες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που προορίζονται για βιομηχανίες και επιχειρήσεις, ισχύος έως 150 κιλοβάτ kW ώστε να λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Ακόμη, αναμένεται να προωθηθεί η δυνατότητα για μεγάλα συστήματα που εγκαθίστανται σε βιομηχανίες να απαλλάσσονται από τις αναγκαίες σήμερα βεβαιώσεις της ΡΑΑΕΥ και να απευθύνονται απευθείας στον ΔΕΔΔΗΕ για τη σύνδεσή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα τοποθετηθεί μαζί με το φωτοβολταϊκό σύστημα και μονάδα αποθήκευσης ενέργειας πάνω στο κτίριο (στο δώμα, στη στέγη, στα στέγαστρα, στις βεράντες, σε εξώστες, σε πέργκολες, στις προσόψεις, στα  σκίαστρα). Όσον αφορά σε εξαιρούμενους σταθμούς ΑΠΕ,  αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Επίσης, σχεδιάζεται να αυξηθεί η ισχύς στους λεγόμενους γνωστοποιούμενους ηλιακούς σταθμούς, στους οποίους σήμερα περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά συστήματα έως και 50 kW και αιολικά έως 20 kW. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, η ισχύς των φωτοβολταϊκών θα διπλασιαστεί, δηλαδή θα φτάσουν στα  100  kW ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Για τους γνωστοποιημένους σταθμούς δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης. Όσο για τα αιολικά η ισχύς τους θα αυξηθεί στα 60 kW και θα μπορούν να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.

Εντός 15 ημερών

Για αυτά τα συστήματα ο αρμόδιος Διαχειριστής εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή θα πρέπει να τον ενημερώνει  σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Σε περίπτωση αποδοχής θα πρέπει να του αποστέλλει και τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
 
Εάν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκριθεί εντός δεκαπενθημέρου από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη που θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα του ενδιαφερόμενου να προχωρήσει στην σύνδεση του σταθμού, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως  εγγράφως τον  Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του και αργότερα για την ενεργοποίηση του σταθμού. Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με  προμηθευτή ρεύματος.