Η Equinor Μεταβιβάζει το Μερίδιό της στον Μπακού-Τσεϋχάν και σε Όλες τις Επενδύσεις της στο Αζερμπαϊτζάν στη SOCAR

Η Equinor Μεταβιβάζει το Μερίδιό της στον Μπακού-Τσεϋχάν και σε Όλες τις Επενδύσεις της στο Αζερμπαϊτζάν στη SOCAR
energia.gr
Τετ, 27 Δεκεμβρίου 2023 - 14:15

Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor ανακοίνωσε στις 22 Δεκεμβρίου ότι θα εκχωρήσει όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά της στοιχεία στο Αζερμπαϊτζάν στην SOCAR , την κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας

Τα περιουσιακά στοιχεία της Equinor περιλαμβάνουν μη εκμεταλλευόμενη συμμετοχή ύψους 7,27% στα κοιτάσματα πετρελαίου του Azeri Chirag Gunashli (ACG), μερίδιο 8,71% στον αγωγό Μπακού-Τσεϋχάν και μερίδιο 50% στο πετρελαϊκό κοίτασμα Karabagh.

Η SOCAR κατέχει ήδη μερίδιο 25% στην ACG, μερίδιο 25% στον Μπακού-Τσεϋχάν μέσω του Azerbaijan BTC Limited και μερίδιο 50% στον τομέα Karabagh.

Με νορβηγική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν από το 1992, η εταιρεία είπε ότι η απόφασή της αποτελεί μέρος της διαδικασίας αναδιαμόρφωσης της διεθνούς δραστηριότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου και με τις αποεπενδύσεις της στο Αζερμπαϊτζάν θα επικεντρωθεί στο διεθνές χαρτοφυλάκιό της.

«Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην ικανοποίηση ορισμένων όρων, συμπεριλαμβανομένων όλων των ρυθμιστικών και συμβατικών εγκρίσεων», ανέφερε η Equinor σε σχετική της δήλωση.

Το ACG, που λειτουργεί από την ΒΡ, είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον τομέα του Αζερμπαϊτζάν στη λεκάνη της Κασπίας και ο αγωγός Μπακού-Τσεϋχάν χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αργού πετρελαίου στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.