Η NYK (η Ιαπωνική Nippon Yusen Kabushiki Kaisha) θα διεξάγει δοκιμές πλήρους κλίμακας μακροχρόνιας χρήσης βιοκαυσίμων ξεκινώντας από το 2024, καθώς η εταιρεία προσπαθεί να προχωρήσει στους στόχους της για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Το τελευταίο πρόγραμμα έρχεται ως μια προοδευτική σειρά δοκιμών που επεκτείνουν τη χρήση βιοκαυσίμων σε συνεργασία με τους πελάτες της ναυτιλίας. «Προχωρώντας από τις προηγούμενες βραχυπρόθεσμες δοκιμές, η NYK θα επαληθεύσει διεξοδικά την ασφάλεια

και τη σταθερή προμήθεια βιοκαυσίμων όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέσω αυτής της δοκιμής, η NYK θα δημιουργήσει ένα ασφαλές σύστημα πλοήγησης χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμα και θα προωθήσει την ανάπτυξη βιοκαυσίμων», σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας.

Σε αυτή τη δοκιμή, η NYK θα χρησιμοποιεί βιοκαύσιμα συνεχώς για τρεις μήνες σε πολλαπλούς τύπους σκαφών. Μετά από αυτό, η NYK θα επεκτείνει σταδιακά τη χρήση βιοκαυσίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για περαιτέρω επικύρωση. Αυτή η δοκιμή θα διερευνήσει τον αντίκτυπο της παράτασης της διάρκειας χρήσης του καυσίμου και ζητήματα όπως η αποθήκευση του καυσίμου.

Η NYK τονίζει ότι ενώ έχει επιβεβαιώσει την ασφάλεια της βραχυπρόθεσμης χρήσης βιοκαυσίμων, δεν έχει επαληθεύσει τον αντίκτυπο των βιοκαυσίμων στον κύριο κινητήρα, τη γεννήτρια, τον κινητήρα, το σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου του πλοίου κ.λπ. Επίσης ένα από τα βασικά σημεία που θα διερευνήσουν είναι την ποιότητα των βιοκαυσίμων μετά από μια ορισμένη περίοδο αποθήκευσης.

Από το οικονομικό έτος 2019, ο Όμιλος NYK έχει πραγματοποιήσει βραχυπρόθεσμες δοκιμές βιοκαυσίμων σε περίπου 10 πλοία. Η NYK χρειαζόταν επίσης να διασφαλίσει τη σταθερότητα της προμήθειας βιοκαυσίμων όταν χρησιμοποιείται σε περισσότερα πλοία.

Οι δοκιμές βιοκαυσίμων έχουν προχωρήσει από την πρώτη προσπάθεια το 2019, όταν δοκίμασαν βιοκαύσιμα σε ένα φορτηγό χύδην φορτίου Frontier Sky ενώ το σκάφος ήταν ελλιμενισμένο στο Ρότερνταμ. Συνεργαζόμενοι με αγγλοαμερικανούς αποστολείς και προμηθευτή βιοκαυσίμων Toyota Tsusho, πραγματοποίησαν μια μεγαλύτερη δοκιμή φόρτωσης του καυσίμου στη Σιγκαπούρη στο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Frontier Jacaranda (φωτό) για ένα ταξίδι στη Νότια Αφρική τον Ιούνιο του 2021. Ένα τρίτο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το Frontier Sky, πραγματοποίησε ένα δοκιμαστικό ταξίδι από Σιγκαπούρη στην Ινδία τον Νοέμβριο του 2021.

Πέρυσι, η NYK επέκτεινε τις δοκιμές συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης ενός ταξιδιού μετ' επιστροφής μεταξύ Σιγκαπούρης και Νότιας Αφρικής σε ένα bulker Capesize με το όνομα Friendship. Αυτή η δοκιμή επιβεβαίωσε ότι το βιοκαύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών CO2 έως και 10 τοις εκατό σε σύγκριση με τα συμβατικά καύσιμα πλοίων.

Η NYK συνεργαζόμενη με την Shin-Nippon Kaiyosha, η οποία χειρίζεται ρυμουλκά, έκανε την πρώτη δοκιμή βιοντίζελ 100% σε ένα πλοίο. Ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2022, δοκίμασαν την πλοήγηση στην υψηλότερη συγκέντρωση βιοντίζελ.

Η επερχόμενη δοκιμή φαίνεται να επεκτείνει την προηγούμενη εμπειρία αυξάνοντας την περίοδο κατά την οποία χρησιμοποιούνται βιοκαύσιμα στο πλοίο καθώς και με τη συμμετοχή αυξανόμενου αριθμού και τύπου σκαφών. Αποτελεί βασικό μέρος του στόχου της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές κατά 45% από τα επίπεδα του 2021 έως το 2030.