Με πτώση περίπου 10% αναμένεται να ολοκληρώσουν το τρέχον έτος οι τιμές του πετρελαίου, την πρώτη σε δύο χρόνια, όπου οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι περικοπές παραγωγής και τα μέτρα παγκοσμίως για τον περιορισμό του πληθωρισμού προκάλεσαν έντονες διακυμάνσεις στις τιμές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημειώνουν άνοδο κατά 48 σεντς ή 0,6%, στα 77,63 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Παρασκευής,

τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για φέτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού, τύπου West Texas Intermediate, διαπραγματεύονται 37 σεντς ή 0,5% υψηλότερα, στα 72,14 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα σε σταθεροποιητική τροχιά μετά την πτώση 3% που κατέγραψαν εχθές, στον απόηχο των αναφορών ότι αυξάνονται οι ναυτιλιακές εταιρείες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκ νέου τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την αναστολή δρομολογίων μέσω αυτής εξαιτίας των αυξανόμενων επιθέσεων κατά πλοίων από τους Χούθι της Υεμένης.

Πάντως, και τα δύο συμβόλαια βρίσκονται σε τροχιά να ολοκληρώσουν το έτος στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020, όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση και οδήγησε σε καταβαράθρωση τις τιμές του καυσίμου.

Οι περικοπές παραγωγής από τον OPEC+, που περιλαμβάνει τις χώρες μέλη του καρτέλ και τους συμμάχους τους με επικεφαλής τη Ρωσία, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς για να στηρίξουν τις τιμές, με αποτέλεσμα τόσο το Brent όσο και το WTI να υποχωρήσουν σχεδόν κατά 20% από τα υψηλά του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, οι traders εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά που ξεκινά σε λίγες ημέρες, καθώς οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών στις μεγάλες αγορές, βελτιώνοντας τη ζήτηση, ενώ και η εξασθένιση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τη ζήτηση το 2024.

Έρευνα του Reuters σε 30 οικονομολόγους και αναλυτές καταδεικνύει ότι το αργό Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 80 δολαρίων περίπου φέτος και τα υψηλά άνω των 100 δολαρίων το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

 capital.gr