Μόλις πριν μία εβδομάδα, η αγορά «ξύπνησε» με την είδηση της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Intrakat, αξίας έως και 1 δισ. ευρώ. Το deal προέβλεπε τη μεταβίβαση εξι έργων ΑΠΕ, ισχύος 164 MW, από την Intrakat στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ως αντάλλαγμα, η θυγατρική της ΔΕΗ θα εισέλθει με ποσοστό 49% σε διάφoρες εταιρείες συμμετοχών του Ομίλου Intrakat, οι οποίες από κοινού έχουν χαρτοφυλάκιο έργων, ισχύος 1,6 GW.
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι, ήρθε το δεύτερο «μπαμ» της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία μόλις χθες έκανε γνωστή την απόκτηση του 100% της «Θρακικής Αιολικής 1» από τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει άδεια παραγωγής για υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 216 MW, στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Το κοινό πρόσωπο πίσω απ’ αυτές τις εντυπωσιακές στρατηγικές κινήσεις ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Μαύρος, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που «τρέχει» τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ισχυρού άνδρα της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, με τον οποίο διατηρεί στενή και αγαστή συνεργασία.
Ο κ. Μαύρος θεωρείται ένα στέλεχος με ιδιαίτερη εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας και των υποδομών, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί και στους τομείς των χρηματοοικονομικών – τεχνολογίας. Διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ προηγουμένως είχε «περάσει» ως εταίρος από την Ostreon, μια βρετανική επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία.
Ως διευθυντής απασχολήθηκε στο παρελθόν και στην Positive Energy, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων. Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, ο ίδιος «τρέχει» τόσο το venture capital Velocity, όσο και την Agroknow, μια ελληνική εταιρεία ανάλυσης ρίσκου στον κλάδο των τροφίμων.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Μαύρος έχει καταφέρει να αξιοποιήσει στο έπακρον την τάση της «πράσινης» μετάβασης και να καβαλήσει εγκαίρως το «άρμα» των ΑΠΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 38 αιολικά πάρκα, 18 υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 35 φωτοβολταϊκά πάρκα, καθώς και έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Το σύνολο όλων αυτών υπολογίζεται σε ισχύ 700 MW.
Μέσα στην επόμενη πενταετία, δε, τα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5GW, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να συνιστά τον κύριο μοχλό του «πρασινίσματος» στην αγορά ενέργειας της χώρας.
(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")