Ο ματωμένος Δεκέμβρης της Μέσης Ανατολής αφήνει πίσω του έναν από τους πιο σκληρούς απολογισμούς θυμάτων στα πολεμικά χρονικά και οδηγεί σε μια σύγκρουση διαρκείας, χωρίς έλεος και χωρίς ορατό τέλος

Το Ισραήλ τις δύο τελευταίες ημέρες κλιμάκωσε με σφοδρότητα τα πλήγματα στη Γάζα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων μόνον μέσα σε ένα 24ωρο έφθασε τους 240, σύμφωνα με τη Χαμάς, και το Τελ Αβίβ προετοίμασε την παγκόσμια κοινή γνώμη για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει «πολλούς μήνες ακόμη».

Σ’ αυτό το σκηνικό ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, σπεύδει ξανά στη Μέση Ανατολή την επόμενη βδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κρούουν κώδωνα κινδύνου για πυρηνική κλιμάκωση και από το Ιράν με αύξηση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξαναβγαίνει ηχηρά στο προσκήνιο παρομοιάζοντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Χίτλερ.

Στο πολεμικό μέτωπο της Γάζας, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι στις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 240 Παλαιστίνιοι και 325 τραυματίστηκαν. Συνολικά 21.110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 55.243 έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας», καλώντας σε «διάκριση» μεταξύ των πολιτών και των μαχητών. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πριν από δύο μήνες, την 27η Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 164.

Χθες, ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, προειδοποίησε πως οι επιχειρήσεις ίσως κρατήσουν «πολλούς μήνες ακόμη», καθώς «οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν».

Εν μέσω της πολεμικής κλιμάκωσης, το Axios, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει ξανά στη Μέση Ανατολή στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

«Πυρά» από Ερντογάν

Μια ακόμη οξεία παρέμβαση στη σύγκρουση με σκληρή επίθεση στον Νετανιάχου έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν διαφέρει από τον Αδόλφο Χίτλερ και συνέκρινε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα με τη μεταχείριση των Εβραίων από τους ναζί.

«Κατά ποιον τρόπο είσαι διαφορετικός από τον Χίτλερ; Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερα από αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Όχι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Απαντώντας ο Νετανιάχου είπε ότι ο Ερντογάν «είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει ηθικό κήρυγμα».

Ιρανικό ουράνιο

Την ίδια ώρα συναγερμό προκαλεί η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία το Ιράν έχει αυξήσει και επιταχύνει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στην πυρηνική της παραγωγή, ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν έντονη ανησυχία.

«Η πυρηνική κλιμάκωση του Ιράν είναι ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς ενδιάμεσοι υποστηριζόμενοι από την Τεχεράνη συνεχίζουν τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επιθέσεων με drones στο Ιράκ και στη Συρία και των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Κοινό μήνυμα από Αμπντάλα και Σίσι

Κοινό μήνυμα απέστειλαν χθες ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δηλώνοντας μετά τη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στο Κάιρο ότι απορρίπτουν οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση για εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δύο ηγέτες ανέφεραν επίσης ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψει τη χορήγηση επαρκούς βοήθειας στη Γάζα.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")