Οι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων ξοδεύουν πολλά για την πιο πρόσφατη τεχνολογία για να κερδίσουν περισσότερα bitcoin, προσπαθώντας να κερδίσουν μερίδιο αγοράς και να εκτοπίσουν τους αντιπάλους τους πριν από τη μείωση στο μισό των ανταμοιβών τους σε περίπου τέσσερις μήνες. Οι miners που είναι εισηγμένοι στα χρηματιστήρια του κόσμου έχουν δεσμευτεί αυτόν τον μήνα να δαπανήσουν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια

για την αγορά νέων τσιπ και διακομιστών που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο του ψηφιακού βιβλίου που είναι η βάση κανόνων του bitcoin, σύμφωνα με το The Miner Mag, έναν πάροχο δεδομένων του κλάδου. Το ποσό του Δεκεμβρίου είναι σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των 1,3 δισ. δολαρίων που δεσμεύτηκαν για το έτος.

Η έκρηξη των δαπανών έρχεται παρά το γεγονός ότι οι εξορύκτες υπέστησαν μεγάλες απώλειες στο κραχ της αγοράς κρυπτονομισμάτων το 2022. Τώρα προσπαθούν να επωφεληθούν από την εκτίναξη της τιμής του bitcoin, η οποία έχει εκτιναχθεί σε υψηλό 18 μηνών άνω των 44.000 δολαρίων.

Η υπερβολή έρχεται επίσης πριν από ένα προγραμματισμένο σχέδιο τον Απρίλιο για τη μείωση στο μισό του συστήματος κινήτρων που επαληθεύει όλες τις συμφωνίες bitcoin. Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι το λεγόμενο «μισό» - μια εκδήλωση μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια για την επιβράδυνση της κυκλοφορίας των bitcoin - θα υποστηρίξει περαιτέρω κέρδη για το κρυπτονόμισμα το επόμενο έτος, αλλά η κίνηση απειλεί επίσης να υπονομεύσει την ήδη κλονισμένη κερδοφορία των miners.

«Η αγορά εξοπλισμού δεν είναι απλώς μια ενέργεια στην αγορά ταύρων», δήλωσε ο Juri Bulovic, επικεφαλής εξόρυξης στο Foundry. Οι miners  «συνειδητοποιούν ότι η ανανέωση εξοπλίζουν είναι αυτό που θα τους κρατούσε στη δουλειά μετά το μισό».

Οι εξορύκτες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του bitcoin, αγωνίζονται μεταξύ τους για να επαληθεύσουν νέα μπλοκ συμφωνιών για το blockchain του και αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εγγυητή της συμφωνίας. Σε αντάλλαγμα, ο νικητής ανταμείβεται με νέα μάρκες.

Ωστόσο, η διαδικασία έχει επικριθεί έντονα για το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα που δημιουργεί. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, η κατανάλωση ενέργειας του bitcoin είναι σήμερα περίπου ισοδύναμη με εκείνη που καταναλώνουν χώρες όπως η Πολωνία ή η Μαλαισία.

Η μείωση κατά το ήμισυ αναμένεται να αναδιαμορφώσει τα οικονομικά της βιομηχανίας, τα οποία έχουν πιεστεί βαθιά τα τελευταία δύο χρόνια από το υψηλό κόστος της ενέργειας και την πτώση της τιμής των νομισμάτων. Τώρα οι εταιρείες ξοδεύουν μεγάλα ποσά για νέο εξοπλισμό, ελπίζοντας να αφήσουν τους ανταγωνιστές με παλαιότερα μηχανήματα να δυσκολεύονται.

Η CleanSpark με έδρα τη Νεβάδα, μια εταιρεία εξόρυξης bitcoin που έχει δεσμεύσει περίπου 280 εκατομμύρια δολάρια σε εξοπλισμό εξόρυξης φέτος, είναι έτοιμη να δεχθεί μια μικρότερη οικονομική ανταμοιβή με αντάλλαγμα ένα μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

«Δεν θα είναι διαφορετικό από τότε που η Κίνα απαγόρευσε την εξόρυξη [το 2021], όλοι αποσυνδέθηκαν από την πρίζα και το ποσοστό ανταμοιβών εκτοξεύτηκε στα ύψη για τους ανθρακωρύχους που παρέμεναν όρθιοι», δήλωσε ο Μάθιου Σουλτς, εκτελεστικός πρόεδρος στο CleanSpark. «Οι εταιρείες που έχουν κάνει αυτές τις επενδύσεις [σε νέο εξοπλισμό] είναι πιθανώς αυτές που επιβιώνουν», πρόσθεσε.

Οι εξορύκτες Bitcoin έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους. Πολλοί επένδυσαν κατά την ανοδική πορεία του 2020 και του 2021, χρησιμοποιώντας χρέος και χαμηλά επιτόκια για να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους, καθώς η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε σε περισσότερα από 69.000 δολάρια.

Ωστόσο, επλήγησαν σκληρά όταν το bitcoin έχασε τα τρία τέταρτα της αξίας του και οι τιμές της ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Εταιρείες όπως η Core Scientific και η Computer North κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης, ενώ άλλες αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τις δραστηριότητές τους ή πληρώθηκαν από ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ για να μην εξορύσσουν bitcoin, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Μια άλλη εταιρεία, η Marathon Digital, έγινε επίκεντρο των short sellers αφού πλήρωσε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Merrick Okamoto λίγο κάτω από 220 εκατ. δολάρια σε μετοχές και έχασε τους στόχους για τα κέρδη της.

Η ανάκαμψη του Bitcoin φέτος, καθώς εντείνονται οι εικασίες της αγοράς ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα εγκρίνουν ένα spot bitcoin exchange traded fund.

Οι υποστηρικτές λένε ότι η έγκριση θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεκλειδώσει κεφάλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλους παίκτες της Wall Street όπως η BlackRock και η Fidelity και να στείλει την τιμή του bitcoin πολύ υψηλότερα.

Οι ενθουσιώδεις σημειώνουν επίσης ότι το τελευταίο μισό, τον Μάιο του 2020, ώθησε την τιμή του bitcoin προς τα πάνω κατά περίπου 460% μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι τιμές των μετοχών των miners Bitcoin ανταποκρίθηκαν στην άνοδο της τιμής του bitcoin: Η Riot Platforms εκτοξεύθηκαν κατά 424% φέτος και η Marathon Digital κατά 681%. Στο Τορόντο, η Bitfarms έχει αυξηθεί κατά 607% φέτος και η Hive Digital Technologies κατά 232%. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του 2022 οι τιμές των μετοχών της Riot και της Marathon μειώθηκαν κατά περίπου 85% και 90%, αντίστοιχα, ενώ η Bitfarms και η Hive είδαν την τιμή της μετοχής τους να μειώνεται κατά 91% και 88%.

"Ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες ενός bitcoin ETF ξαφνικά άνοιξε τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για την αναβάθμιση του εξοπλισμού, οπότε είδατε αυτό το τεράστιο μαζικό αγοραστικό κίνημα", δήλωσε ο Frank Holmes, εκτελεστικός πρόεδρος της Hive, η οποία δεσμεύτηκε με 9 εκατ. δολάρια για νέο εξοπλισμό αυτό το μήνα.

Αλλά οι ελπίδες για μια αναζωπύρωση εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη συνέχιση του πρόσφατου ράλι του bitcoin. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα εγκρίνει ένα ETF και θα τερματίσει τη δεκαετή πολιτική της να απορρίπτει όλες τις αιτήσεις.

Επιπλέον, οι miners εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από το πραγματικό κόστος, κυρίως το ενεργειακό.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το μέσο κόστος εξόρυξης ενός bitcoin ανέρχεται σε περίπου 17.000 δολάρια, αλλά αυτό θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 34.000 δολάρια, σύμφωνα με το The Miner Mag. Αυτό "δεν αφήνει πολλά περιθώρια" για τους miners αν το bitcoin παραμείνει στην τρέχουσα τιμή του, που είναι περίπου 42.000 δολάρια, δήλωσε ο Wolfie Zhao, επικεφαλής της έρευνάς του.

Αλλά κάποιοι το βλέπουν ως ένα ρίσκο που αξίζει να αναλάβουν. Μεταξύ αυτών είναι η Bitfarms, ένας όμιλος εισηγμένος στο χρηματιστήριο του Καναδά, ο οποίος αυτό το μήνα έβαλε στην άκρη 95 εκατ. δολάρια για νέο εξοπλισμό.

"Καθώς το μερίδιο αγοράς μας αυξάνεται και παίρνουμε περισσότερα bitcoins σε καθημερινή βάση, τα έσοδά μας και οι ταμειακές ροές μας θα πρέπει να λειτουργούν εξίσου καλά αν όχι καλύτερα από ό,τι στην υφιστάμενη κατάσταση", δήλωσε ο Geoffrey Morphy, διευθύνων σύμβουλος της Bitfarms.

"Δεν διατηρούμε το μερίδιο αγοράς μας, κάνουμε άλμα", πρόσθεσε.