Η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της αμερικανικής θυγατρικής Avangrid της Iberdrola και της PNM Resources δεν είχε αίσιο τέλος. Η Avangrid και η PNM είχαν λάβει όλες τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις για το κλείσιμο της συγχώνευσης μέχρι το τέλος του 2022, εκτός από την έγκριση της Επιτροπής Δημόσιας Ρύθμισης του Νέου Μεξικού.

 

Η συμφωνία συγχώνευσης των εταιρειών, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, είχε παραταθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, εν αναμονή της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Μεξικού σχετικά με την έφεση του Ιανουαρίου 2022 της απόφασης της Επιτροπής Δημόσιας Ρύθμισης του Νέου Μεξικού που αρνείται τη συναλλαγή.

Η πιθανή συμφωνία συγχώνευσης είχε αποτιμηθεί στα 8,3 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους.

Σύμφωνα με την Avangrid, η οποία τερμάτισε τη συμφωνία, με το κλείσιμο του 2023 «δεν υπήρχε ακόμη σαφής χρονική στιγμή για την επίλυση της δικαστικής αναθεώρησης της άρνησης της συγχώνευσης από τη ρυθμιστική αρχή του Νέου Μεξικού ούτε για τυχόν επακόλουθες ρυθμιστικές ενέργειες».

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η Avangrid κατήγγειλε τη συμφωνία συγχώνευσης επειδή δεν ελήφθησαν όλες οι τελικές ρυθμιστικές εγκρίσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ημερομηνία λήξης βάσει της συμφωνίας συγχώνευσης μετά την οποία είτε η Avangrid είτε η PNM θα μπορούσαν να τερματίσουν τη συμφωνία συγχώνευσης εάν η συγχώνευση δεν είχε έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σε σχέση με τον τερματισμό της συμφωνίας συγχώνευσης, η επιστολή δέσμευσης, σύμφωνα με την οποία η Iberdrola συμφώνησε να παράσχει ή να μεριμνήσει για κεφάλαια στο βαθμό που είναι απαραίτητο για την Avangrid να ολοκληρώσει τη συγχώνευση, τερματίστηκε αυτόματα με τους όρους της».

«Από το 2020, η Avangrid, ηγέτης στην καθαρή ενέργεια, αγωνίστηκε για να κερδίσει την έγκριση της συγχώνευσής της με την PNM, μια συγχώνευση που θα αποφέρει οφέλη άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων στους καταναλωτές και τις κοινότητες της PNM και θα αξιοποιήσει την τεράστια εμπειρία της εταιρείας και την εμπειρία της Η Iberdrola, S.A., παγκόσμιος ηγέτης στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, για να βοηθήσει το κράτος να επιτύχει τους στόχους καθαρής ενέργειας».

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από την PNM Resources, ο Pat Vincent-Collawn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PNM Resources, δήλωσε: «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με την απόφαση της Avangrid να τερματίσει τη συμφωνία συγχώνευσης και τα προτεινόμενα οφέλη της για τους πελάτες και τους μετόχους μας», είπε.