Ήταν μια τεράστια χρονιά για κέρδη στην κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία BYD. Το 2023, η εταιρεία πούλησε 1,6 εκατομμύρια πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, πλησιάζοντας τον προβλεπόμενο στόχο της Tesla για 1,8 εκατομμύρια οχήματα. Προσθέτοντας τις πωλήσεις για όλα τα λεγόμενα οχήματα νέας ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων μόνο με μπαταρία και των υβριδικών, η BYD πούλησε 3 εκατομμύρια οχήματα το 2023.

Η BYD, η κυρίαρχη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, δημοσίευσε χθες τους αριθμούς πωλήσεών της. Συνυπολογίζοντας τις πωλήσεις της στο τέλος του έτους, κατέγραψε μια τεράστια αύξηση 62% από το 2022. Η BYD τριπλασίασε τα κέρδη της στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Car News China.

Φυσικά, η κινεζική αγορά EV ανθίζει - αλλά κοιτάζοντας τους αριθμούς, είναι αρκετά συγκλονιστικό. Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένουν να έχουν πουλήσει περίπου 9,4 εκατομμύρια EV και υβριδικά πέρυσι, αύξηση από 6,9 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας. Για το 2024, αυτοί οι αριθμοί αναμένεται να εκτιναχθούν στα 11,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους New York Times.

Στην Κίνα, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (και ένας αμέτρητος αριθμός εργοστασιακών ρομπότ) εργάζονται στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς η χώρα προοδεύει στη μετάβασή της στα ηλεκτρικά οχήματα. Μόνο η BYD απασχολεί περίπου 30.000 υπαλλήλους στην Κίνα.

Η BYD θα αντιμετωπίσει ορισμένους υψηλούς δασμούς στις ΗΠΑ φέτος, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία προωθεί την παγκόσμια επέκτασή της, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Κατασκευάζει εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Ουγγαρία και έχει ανοίξει αντιπροσωπείες στη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Ωστόσο, η Ευρώπη ερευνά τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερους δασμούς από την ΕΕ. Η Γαλλία έχει ήδη θέσει όρια στα EV από την Κίνα.

Η BYD, επίσης, φέρεται να γιορτάζει την καλή της τύχη πέρυσι ανταμείβοντας τους αντιπροσώπους με μετρητά ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων για τη βοήθεια της εταιρείας στην επίτευξη των στόχων πωλήσεών της, σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης CNEVPost.