Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil Corp αποχώρησε επίσημα από το πετρελαϊκό πεδίο West Qurna 1 στο νότιο Ιράκ και παρέδωσε τις δραστηριότητές του στην PetroChina ως κύριο ανάδοχο. Αυτό δήλωσε στο Reuters την 1η Ιανουαρίου ο Ιρακινός αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου

Ειδικότερα, ανώτεροι ιρακινοί αξιωματούχοι του κλάδου του πετρελαίου συναντήθηκαν με στελέχη των ExxonMobil, PetroChina και Basra Oil Co τη Δευτέρα στο κοίτασμα West Qurna 1 κοντά στη Βασόρα για να σηματοδοτήσουν την πλήρη έξοδο της Exxon και την παράδοση των δραστηριοτήτων της στην PetroChina.

«Συναντιόμαστε σήμερα για να αποχαιρετήσουμε την ExxonMobil και συγχρόνως συγχαίρουμε την PetroChina που έγινε ο κύριος ανάδοχος», δήλωσε στο Reuters ο Μπασίμ Μοχάμεντ, αναπληρωτής Υπουργός Πετρελαίου για υποθέσεις upstream, σε συνέντευξή του που δόθηκε επιτόπου στο κοίτασμα.

Η PetroChina κατέχει, πλέον, το μεγαλύτερο μερίδιο στο πεδίο μετά την αποχώρηση της Exxon.

Πέρυσι, το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία πώλησης για την απόκτηση του 22,7% του μεριδίου της ExxonMobil στο West Qurna 1 από την κρατική Basra Oil Co. (BOC) του Ιράκ, ενώ η κρατική Pertamina της Ινδονησίας αγόρασε το υπόλοιπο 10% του μεριδίου της Exxon, αυξάνοντας το μερίδιό της έως 20%. Η τελική διευθέτηση που επιτεύχθηκε πρόσφατα μεταξύ του Υπουργείου Πετρελαίου του Ιράκ και της Exxon έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο μερών, είπε ο Μοχάμεντ.

Το West Qurna 1 παράγει σήμερα περίπου 550.000 βαρέλια την ημέρα, πρόσθεσε. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο με ανακτήσιμα αποθέματα που υπολογίζονται σε πάνω από 20 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Το Ιράκ και η PetroChina σχεδιάζουν να αυξήσουν την παραγωγή στα 600.000 βαρέλια την ημέρα στα τέλη του 2024, δήλωσε ο επικεφαλής της BOC. Μετά την έξοδό της από το West Qurna 1, η Exxon δεν θα έχει παρουσία στον ενεργειακό τομέα του Ιράκ, δήλωσαν αξιωματούχοι της BOC. Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να προσκαλέσει την ExxonMobil να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη μελλοντικών ενεργειακών έργων.