Η Τουρκία θα Αυξήσει τη Χωρητικότητα της Υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Κωνσταντινούπολη στα 5,6 Bcm

Η Τουρκία θα Αυξήσει τη Χωρητικότητα της Υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στην Κωνσταντινούπολη στα 5,6 Bcm
energia.gr
Τρι, 2 Ιανουαρίου 2024 - 14:47

Η Τουρκία σκοπεύει να αυξήσει τη χωρητικότητα της Υπόγειας Εγκατάστασης Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης στα 5,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου

«Εργαζόμαστε σε ένα νέο πρότζεκτ που θα αυξήσει τη χωρητικότητα εδώ σε 5,6 ή 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα», ανέφερε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρώτη εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου της χώρας, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2007.

Πρόκειται για επιπλέον χωρητικότητα 1 bcm από τα 4,6 bcm που είναι σήμερα, σημείωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι η αύξηση της χωρητικότητας θα γίνει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε επίσης ότι η εγκατάσταση, που λειτουργεί από την Turkish Petroleum Pipeline Corporation (τουρκικά αρχικά: BOTAS), είναι έτοιμη για το χειμώνα με ποσοστό πληρότητας 100%. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι η εγκατάσταση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ισχυρής υποδομής φυσικού αερίου της Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να καταστεί η χώρα κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου.

Όπως τονίζει σε σχετικό του δημοσίευμα του κρατικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολή”, η Τουρκία ενισχύει την υποδομή της για φυσικό αέριο με στρατηγικά βήματα με άξονα τον στόχο της αυξημένης χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεχωρίζουν ως στρατηγικές εγκαταστάσεις υποδομής για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο της Τουρκίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας. Η χώρα θέλει επίσης να εξασφαλίσει τους υψηλότερους δυνατούς όγκους αποθηκευμένου φυσικού αερίου σε αυτές τις εγκαταστάσεις, ειδικά πριν από το χειμώνα, οπότε και η κατανάλωση φυσικού αερίου εποχιακά αυξάνεται.

Η Τουρκία διαθέτει δύο υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου, τις οποίες λειτουργεί η BOTAS. Η άλλη είναι η Εγκατάσταση Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου στο Tuz Golu, που βρίσκεται στην επαρχία Aksaray της Κεντρικής Μικράς Ασίας, με τρέχουσα χωρητικότητα 1,2 bcm.