Ο ίδιος αναφέρεται στις αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στο θεσμικό πλαίσιο για την προώθηση της αυτοκατανάλωσης, αλλά και στα κίνητρα που θα μπορούσαν να θεσπιστούν.
Τι είναι η αυτοκατανάλωση ενέργειας και πώς μπορεί να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της σε ό,τι αφορά το δίκτυο;
Αυτοκατανάλωση ενέργειας ορίζεται η δυνατότητα που δίνει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στέγης στον καταναλωτή να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες μέσω της παραγόμενης ενέργειας αυτού σε πραγματικό χρόνο. Θεωρείται το ισχυρότερο μέσο μείωσης της τελικής ενεργειακής ζήτησης που χρειάζεται το εκάστοτε κτίριο. Δυστυχώς, τα δίκτυα της χώρας μας είναι απαρχαιωμένα και θα χρειαστεί χρόνος και επενδύσεις για να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση μέσω της αυτοπαραγωγής (έγχυση της περισσευούμενης ενέργειας στο δίκτυο) όπως την ξέραμε.
Η αυτοκατανάλωση δεν δημιουργεί συστημικό πρόβλημα στο δίκτυο, αφού δεν εγχέει ενέργεια, και αποτελεί τη μοναδική λύση σε περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες.
Το ενεργειακό κόστος αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας. Η αυτοκατανάλωση μπορεί να αποτελέσει λύση για τη βιομηχανία;
Το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον χρηματιστηριακό προϊόν και οι διακυμάνσεις στην τιμή της είναι και θα παραμείνουν καθημερινότητα. Υπάρχουν τυχερές βιομηχανίες που πρόλαβαν και εγκατέστησαν φωτοβολταϊκά συστήματα με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού και κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και τη μείωση του κόστους. Αυτές, όμως, αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία και υπάρχουν χιλιάδες που δεν μπορούν να υλοποιήσουν την επένδυση λόγω κορεσμένου δικτύου, όντας καταδικασμένες να είναι μόνιμα εκτεθειμένες στην ευμετάβλητη αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η αυτοκατανάλωση αποτελεί τη μοναδική λύση τη δεδομένη χρονική στιγμή που συνδυάζει την ενεργειακή ασφάλεια των βιομηχανιών και την ευστάθεια του δικτύου.
Πού βρίσκεται η χώρα μας ως προς τη διάδοση της αυτοκατανάλωσης; Είναι επαρκές το ισχύον θεσμικό πλαίσιο;
Η χώρα μας, αν και αποτελεί έναν από τους διασημότερους επενδυτικούς προορισμούς για μεγάλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δεν έχει καταφέρει να ενσωματώσει την αυτοκατανάλωση και ευρύτερα τον ενεργειακό συμψηφισμό στο ενεργειακό της μείγμα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα φωτοβολταϊκά στέγης αποτελούν μόνο (!) το 8% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη η αναλογία είναι σχεδόν 50-50. Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς έχουμε κατορθώσει να μην έχουμε αγκαλιάσει αυτή την αγορά και να μην έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη μεγέθυνσή της, τη στιγμή που οι συνθήκες είναι ιδανικές. Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν έχει απελευθερώσει τη χρήση της αυτοκατανάλωσης, πέρα από το γεγονός ότι έπειτα από 9 μήνες ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος (N. 5037/2023) για την αυτοπαραγωγή (από Net-metering σε Net-Billing) και επιχειρήσεις που χρειάζονται έργα άνω των 100 kW δεν έχουν καν δικαίωμα κατάθεσης αιτήματος σύνδεσης. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ έχει ασάφειες για τον χώρο της αυτοκατανάλωσης και δεν θέτει τους απαραίτητους στόχους, όπως σε άλλες περιπτώσεις, και αυτό πρέπει να το επανεξετάσουμε.
Τι θα πρέπει να αλλάξει και ποια κίνητρα εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να δοθούν για να βελτιωθούν οι επιδόσεις μας;
Αρχικά πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων με τη μέθοδο της αυτοκατανάλωσης σε κορεσμένα δίκτυα με ή χωρίς τη χρήση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Δεν επηρεάζουν το δίκτυο και υπάρχουν οι τεχνικοί τρόποι για να αποφευχθεί κάθε πιθανή δυσλειτουργία. Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις ακούνε συνεχώς για επιδοτήσεις στον συγκεκριμένο χώρο. Πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα βγει η προδημοσίευση που θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση ενέργειας. Ευελπιστούμε ότι θα προβλεφθούν οι δυσμένειες που εμφανίστηκαν στην επιδότηση που δόθηκε για τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα με αποθήκευση ενέργειας και οι διαδικασίες της αίτησης θα είναι γρήγορες, στοχευμένες και αποδοτικές.
Πέρα από την απελευθέρωση, που είναι το σημαντικότερο, και μια σωστά οργανωμένη επιδότηση, εξαιρετικές προτάσεις είναι η μείωση του ΦΠΑ στα έργα αυτοκατανάλωσης, καθώς και η επιδότηση επιτοκίων των τραπεζών μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής και κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ποια είναι η θέση της AENAOΣ στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ και πώς συμβάλλει από τη δική της πλευρά στην προώθηση της πράσινης ενέργειας αλλά και πράσινων λύσεων όπως η αυτοκατανάλωση;
Η ΑΕΝΑΟΣ ασχολείται αδιάλειπτα πάνω από 20 χρόνια με τις ΑΠΕ, όντας ο σύμμαχος των επιχειρήσεων στην ενεργειακή τους μετάβαση και της στροφής τους προς τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα έτη 2022-2023 εκτελέσαμε πάνω από 450 έργα ενεργειακού συμψηφισμού και πιστεύουμε ότι κάθε ελληνική επιχείρηση αλλά και ιδιώτης μπορούν να παράγουν τη δική τους ενέργεια.
Σύσσωμος ο οργανισμός της ΑΕΝΑΟΣ και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Σηφάκης Νίκος, όντας εκλεγμένος Γραμματέας του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών), προσπαθούμε καθημερινά να συμβάλλουμε στην πράσινη μετάβαση μέσα από προτάσεις και προβολή των ζητημάτων που προκύπτουν. Η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος και η ΑΕΝΑΟΣ είναι εδώ για να συμβάλλει συνεχώς.
(από capital.gr)