Ην. Βασίλειο: Επιλογή Κανόνων για Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας Μεγάλης Διάρκειας

Ην. Βασίλειο: Επιλογή Κανόνων για Έργα Αποθήκευσης Ενέργειας Μεγάλης Διάρκειας
energia.gr
Τετ, 10 Ιανουαρίου 2024 - 12:45

Η κυβέρνηση του Ην.Βασιλείου επέλεξε ένα καθεστώς ανώτατου ορίου και κατώτατου ορίου ως το προτιμώμενο επενδυτικό της πλαίσιο για έργα μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης διάρκειας. Νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και Net Zero (DESNZ) δημοσίευσε τη διαβούλευση του για την Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας Μεγάλης Διάρκειας, αναφέροντας την πρόθεσή του

να αναπτύξει μηχανισμό ανώτατου ορίου για να ξεκλειδώσει τις ιδιωτικές επενδύσεις σε νέα έργα για την ενίσχυση και τη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου της Βρετανίας.

Η δημοσίευση ανέφερε «ότι η ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανώτερου και κατώτερου ορίου με αυτόν για τις διασυνδέσεις είναι η καταλληλότερη πολιτική για την εκπλήρωση της δημόσιας δέσμευσής μας να επιτρέψουμε τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2024».

Η DESNZ είπε ότι ένα τέτοιο καθεστώς «θα παρείχε βεβαιότητα εσόδων στους επενδυτές παρέχοντας εγγυημένα έσοδα εάν οι αποδόσεις από λειτουργικά περιουσιακά στοιχεία πέσουν κάτω από το συμφωνημένο κατώτατο όριο. Αυτό προσφέρει επίσης προστασία στους καταναλωτές παρέχοντας ένα ανώτατο όριο στα έσοδα που μπορούν να αποκομίσουν οι φορείς εκμετάλλευσης, με μέρος ή το σύνολο των εσόδων που αποκτήθηκαν από το συμφωνημένο ανώτατο όριο να επιστρέφονται στον καταναλωτή».

Η επιλογή αυτού του μηχανισμού από την κυβέρνηση χαιρετίστηκε από την εταιρεία Drax, η οποία προχωρά στα σχέδιά της να επεκτείνει την υπάρχουσα εγκατάσταση αποθήκευσης αντλιών Cruachan στη Σκωτία μέσω της κατασκευής μιας νέας μονάδας 600 MW.