Tesco: Η Ναυτιλιακή Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα Μπορούσε να Αναζωπυρώσει τον Πληθωρισμό

Tesco: Η Ναυτιλιακή Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα θα Μπορούσε να Αναζωπυρώσει τον Πληθωρισμό
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2024 - 12:20

Η διαταραχή της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά, δήλωσε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Tesco, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. "Αν πρέπει να κάνουν όλο τον γύρο της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη, αυτό παρατείνει τους χρόνους μεταφοράς, περιορίζει τον χώρο μεταφοράς

και ανεβάζει το κόστος μεταφοράς", δήλωσε ο Ken Murphy σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους. "Επομένως, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό σε ορισμένα είδη", πρόσθεσε.

Μια σειρά επιθέσεων από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη διώρυγα του Σουέζ έχουν αυξήσει τις τιμές για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ. Η διαταραχή αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, όταν και είχε αναγκάσει πάλι τους λιανοπωλητές να αξιολογήσουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους.

Οι δηλώσεις του Murphy κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με άλλα στελέχη του κλάδου λιανικής πώλησης. Ο Simon Roberts, διευθύνων σύμβουλος της J Sainsbury Plc, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ του συνεργάζεται στενά με τη βρετανική κυβέρνηση για να μετριάσει τις επιπτώσεις των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Next Plc Simon Wolfson δήλωσε ότι η κατάσταση θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της.

Ωστόσο, ο Murphy υποβάθμισε τον άμεσο αντίκτυπο στην Tesco, λέγοντας ότι το ποσοστό των αγαθών που αποστέλλονται μέσω αυτής της οδού είναι χαμηλότερο για την εταιρεία από ό,τι για άλλους λιανοπωλητές. "Δεν έχουμε τόσο πολλά προϊόντα που έρχονται μέσω της οδού αυτής όσο άλλοι", είπε και πρόσθεσε: "Έχουμε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού, αν τις χρειαστούμε".

capital.gr