Αλάσκα: Ξεκίνησε η Παραγωγή Φυσικού Αερίου Από Υδρίτες Μεθανίου Χάρη σε Αμερικανο-ιαπωνική Συνεργασία

Αλάσκα: Ξεκίνησε η Παραγωγή Φυσικού Αερίου Από Υδρίτες Μεθανίου Χάρη σε Αμερικανο-ιαπωνική Συνεργασία
energia.gr
Πεμ, 11 Ιανουαρίου 2024 - 16:48

Ξεκίνησε η παραγωγή φυσικού αερίου στη μακροπρόθεσμη δοκιμαστική παραγωγή χερσαίων υδριτών μεθανίου στον κόλπο Prudhoe στην περιοχή North Slope της Αλάσκας στις ΗΠΑ, για την οποία η ιαπωνική Toyo Engineering Corporation έχει αναλάβει να παρέχει υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, κατόπιν ανάθεσης από τον Ιαπωνικό Οργανισμό για Μέταλλα & Ενεργειακή Ασφάλεια (JOGMEC)

Οι υδρίτες μεθανίου είναι είναι μόρια μεθανίου εγκλωβισμένα μέσα σε μια κρυσταλλική δομή, που μοιάζει με αυτή του πάγου. Σχηματίζονται όταν το μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, συνδυάζεται με μόρια νερού.

Στο παρελθόν, η JOGMEC είχε διεξαγάγει αρκετές δοκιμές παραγωγής αερίου από κοιτάσματα υδριτών μεθανίου και είχε αποδείξει ότι το αέριο μεθάνιο θα μπορούσε να παραχθεί με τη μείωση της πίεσης στο φρεάτιο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για την εμπορευματική τους εκμετάλλευση, όπως η τεχνολογία για τη διατήρηση της σταθερής παραγωγής φυσικού αερίου και η κατανόηση της μακροπρόθεσμης συμπεριφοράς παραγωγής, όπως σημειώνει η Toyo.

Η JOGMEC έχει σχηματίσει κοινοπραξία (την κοινοπραξία MH21-S R&D) με το Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (AIST) και την Japan Methane Hydrate Operating Company, η οποία διεξάγει έρευνα και ανάπτυξη για μελλοντική εμπορική εκμετάλλευση υδριτών μεθανίου στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας Ε&Α, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μακροπρόθεσμη δοκιμή παραγωγής υδριτών μεθανίου στην Αλάσκα, με επικεφαλής την JOGMEC και τον συνεργαζόμενο εταίρο της στις ΗΠΑ, το Εθνικό Εργαστήριο Ενεργειακής Τεχνολογίας, προκειμένου να κατανοηθεί η μακροπρόθεσμη συμπεριφορά παραγωγής των υδριτών μεθανίου.

Από τότε που της ανατέθηκε από την JOGMEC το 2016 η διεξαγωγή μιας εννοιολογικής μελέτης ενός συστήματος δοκιμών παραγωγής, η Toyo απέκτησε γεωλογικά δεδομένα με γεωφυσική έρευνα (DAS-VSP), πραγματοποίησε τον βασικό σχεδιασμό εγκαταστάσεων παραγωγής επιφάνειας στο σύστημα δοκιμών παραγωγής, ανέλαβε τον βασικό σχεδιασμό και προμήθεια φρεατίων για παραγωγή και παρατήρηση στο σύστημα δοκιμών παραγωγής, και πραγματοποίησε τη μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης για το σύστημα δοκιμών παραγωγής.

Το έργο ξεκίνησε την αποσυμπίεση του πηγαδιού από το σύστημα δοκιμών παραγωγής τον περασμένο Σεπτέμβριο και η παραγωγή φυσικού αερίου επιτεύχθηκε στο τέλος του επόμενου μήνα, όπως επιβεβαίωσε η Toyo την Τετάρτη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, η Toyo κατασκευάζει ένα σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης για ολόκληρο το σύστημα δοκιμών παραγωγής και επί του παρόντος παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης επί τόπου επίβλεψης εργασιών επιπλέον των υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης κατά την υλοποίηση της δοκιμής παραγωγής.

Το σύστημα απομακρυσμένης παρακολούθησης που κατασκεύασε η Toyo συλλέγει δεδομένα παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο από το χώρο δοκιμών παραγωγής στη περιοχή North Slope της Αλάσκας και υποστηρίζει την JOGMEC στην επίτευξη των στόχων της επιτρέποντας την παρακολούθηση της κατάστασης λειτουργίας από απομακρυσμένες τοποθεσίες και την άμεση ανάλυση με λήψη δεδομένων.

Η Toyo αναφέρει, επίσης, στη σχετική ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την JOGMEC στην επίτευξη των στόχων της δοκιμής παραγωγής της και να συμβάλει στην ανάπτυξη αναξοιποίητων ενεργειακών πόρων, την οποία προωθεί η ιαπωνική κυβέρνηση.