ΗΠΑ: Chesapeake και Southwestern θα Δημιουργήσουν Τιτάνα Φ. Αερίου με ένα Deal ύψους $7,4 δισ.

ΗΠΑ: Chesapeake και Southwestern θα Δημιουργήσουν Τιτάνα Φ. Αερίου με ένα Deal ύψους $7,4 δισ.
energia.gr
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2024 - 13:57

Η Chesapeake Energy συμφώνησε να εξαγοράσει τη Southwestern Energy σε deal ύψους 7,4 δισ. δολαρίων για όλες τις μετοχές, που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο παραγωγό φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς ένα κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών συνεχίζει να σαρώνει τον ενεργειακό τομέα

Η νέα εταιρεία, με επιχειρηματική αξία περίπου 24 δισ. δολαρίων, θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παίκτης  στον τομέα της προμήθειας φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ζήτηση για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ.

"Συνδυαστήκαμε για να δημιουργήσουμε μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία φυσικού αερίου με την κλίμακα, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, την οικονομική ισχύ και τους ανθρώπους που θα δημιουργήσουν τεράστια αξία για τους μετόχους, επιταχύνοντας παράλληλα την ενεργειακή πρόσβαση της Αμερικής", δήλωσε ο Nick Dell'Osso, διευθύνων σύμβουλος της Chesapeake.

Η συναλλαγή σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη εξαγορά με επίκεντρο το φυσικό αέριο από τότε που ξεκίνησε η φρενίτιδα των συμφωνιών στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους. Συνδυαστικά, οι εταιρείες θα παράγουν περίπου 7,4 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ημερησίως, σύμφωνα με την S&P Capital IQ, ξεπερνώντας τον σημερινό νούμερο ένα παραγωγό την EQT, η οποία παράγει περίπου 5,4 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως.

Η εταιρεία - η οποία θα λάβει νέο όνομα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας - θα συνδυάσει τα περιουσιακά στοιχεία της Chesapeake και της Southwestern στα πλούσια σε φυσικό αέριο Απαλάχια στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και στη λεκάνη Haynesville Shale στη Λουιζιάνα. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αυξημένη έκθεση στην τελευταία είναι σημαντική δεδομένης της εγγύτητάς της στην αναπτυσσόμενη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Κόλπο.

Οι αμερικανικές εξαγωγές LNG έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο που μεταφέρεται με αγωγούς από τη Ρωσία. Περίπου 10 δισ. κυβικά πόδια ημερησίως δυναμικότητας LNG αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στις ΗΠΑ τους επόμενους 36 μήνες, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Enverus.

"Η εξαγορά αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία upstream στις ΗΠΑ με επίκεντρο το φυσικό αέριο εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια και αντανακλά την αυξανόμενη  εμπιστοσύνη γύρω από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του εμπορεύματος", δήλωσε ο Andrew Dittmar, αναλυτής της Enverus.

Η Chesapeake με έδρα την Οκλαχόμα προσέφερε 6,69 δολάρια ανά μετοχή της Southwestern. Η συνδυασμένη εταιρεία θα ανήκει κατά 60 τοις εκατό στους υφιστάμενους μετόχους της Chesapeake σε απομειωμένη βάση, ενώ το υπόλοιπο 40 τοις εκατό θα ανήκει στους υφιστάμενους μετόχους της Southwestern.

Ο Dell'Osso θα παραμείνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας, με τον πρόεδρο της Chesapeake Mike Wichterich να παραμένει επίσης στο ρόλο του. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το δεύτερο τρίμηνο, εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές και τους μετόχους.

Η Chesapeake ήταν πρωταγωνιστής στην επανάσταση του σχιστόλιθου που σάρωσε τις ΗΠΑ τα τελευταία 15 χρόνια, με την αποτίμησή της να ανέρχεται στα 35 δισ. δολάρια. Όμως μια κακώς συγχρονισμένη κίνηση στο πετρέλαιο οδήγησε τελικά στην πτώχευσή της, όταν η πανδημία του Covid-19 συνέτριψε τη ζήτηση καυσίμων το 2020. Η εταιρεία βγήκε από την πτώχευση τον επόμενο χρόνο και έκτοτε προσπάθησε να επικεντρώσει εκ νέου το χαρτοφυλάκιό της στο φυσικό αέριο.

Η Southwestern, που δεν είναι και τόσο γνωστή, ιδρύθηκε στο Αρκάνσας πριν από τη Μεγάλη Ύφεση. Έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της λεκάνης σχιστόλιθου Fayetteville στο Αρκάνσας και την Οκλαχόμα πριν επεκταθεί στα Απαλάχια και στο Haynesville τα τελευταία χρόνια.

Ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων Kimmeridge, ο οποίος κατέχει μερίδια λίγο πάνω από 2% σε κάθε εταιρεία, ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της αλλαγής της εστίασης της Chesapeake τα τελευταία χρόνια. Ο όμιλος δήλωσε ότι "υποστηρίζει ιδιαίτερα τη συγχώνευση".

"Πιστεύουμε ότι θα είναι μία από τις λίγες μετοχές του κλάδου που πρέπει να κατέχει κανείς, ιδίως καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ηγετικής θέσης στο Haynesville σε μια ιστορική ανάπτυξη της δυναμικότητας εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά μήκος της ακτής του Κόλπου", δήλωσε ο Mark Viviano, διευθύνων σύμβουλος της Kimmeridge.

Ν. Παλ