TotalEnergies: Ανακοίνωσε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για Υποθαλάσσια Τεχνολογία Διαχωρισμού CO2 στη Βραζιλία

TotalEnergies: Ανακοίνωσε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για Υποθαλάσσια Τεχνολογία Διαχωρισμού CO2 στη Βραζιλία
energia.gr
Παρ, 12 Ιανουαρίου 2024 - 14:22

Η TotalEnergies, ως μέρος της Κοινοπραξίας Libra, ανακοίνωσε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για την ανάπτυξη μιας υποθαλάσσιας εγκατάστασης διαχωρισμού και επανέγχυσης φυσικού αερίου και CO₂ στο κοίτασμα Mero στα ανοικτά της Βραζιλίας

Η πιλοτική μονάδα θα βοηθήσει στο διαχωρισμό του πετρελαίου από το πλούσιο σε CO2 φυσικό αέριο στον πυθμένα της θάλασσας και στην επανέγχυση του αερίου στη δεξαμενή με τη χρήση τεχνολογίας HISEP. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στοχεύει στη μείωση της έντασης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG) μέσω της μείωσης του όγκου του αερίου που αποστέλλεται στην επιφανειακή εγκατάσταση, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική ικανότητα του κοιτάσματος.

Η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει την πιλοτική μονάδα υποθαλάσσιου διαχωρισμού HISEP στην πλατφόρμα Marechal Duque de Caxias FPSO, η οποία αποτελεί μέρος του έργου Mero 3.

Η πρόεδρος της TotalEnergies OneTech Namita Shah δήλωσε: «Η TotalEnergies είναι περήφανη που συμμετέχει στην ανάπτυξη αυτής της νέας τεχνολογίας στον τομέα Mero. Εκτός από τα οφέλη της για τη Βραζιλία, πρόκειται να έχει εφαρμογή και σε άλλα έργα εντός της εταιρείας. Μία τέτοιου είδους καινοτομία ταιριάζει με την προσέγγιση της TotalEnergies για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών και του κόστους, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της με βιώσιμο τρόπο».

Το κοίτασμα Mero, που βρίσκεται στο μπλοκ Libra, λειτουργεί από τη βραζιλιάνικη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Petrobras, η οποία έχει μερίδιο 38,6%. Άλλοι εταίροι στο έργο είναι οι TotalEnergies (19,3%), Shell Brasil (19,3%), China National Petroleum Corporation (9,65%), China National Offshore Oil Corporation (9,65%) και Pré-Sal Petróleo (3,5%).

Πρόσφατα, η κοινοπραξία Libra ξεκίνησε την παραγωγή από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος πετρελαίου Mero, γνωστό ως Mero-2.

Το Mero-2 περιλαμβάνει τη μονάδα Sepetiba FPSO με δυναμικότητα 180.000 βαρελιών την ημέρα.

Επί του παρόντος υπό κατασκευή, τα Mero-3 και Mero-4 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους έως το 2025. Το FPSO Guanabara, που αναφέρεται επίσης ως Mero-1, τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2022.