Η δεύτερη φάση των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των νοικοκυριών αντί για την καταβολή εφάπαξ πληρωμών που θα βοηθούσαν τις βρετανικές οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στη χώρα.

Η δεύτερη φάση των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης Γκόρντον Μπράουν είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των νοικοκυριών αντί για την καταβολή εφάπαξ πληρωμών που θα βοηθούσαν τις βρετανικές οικογένειες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας, υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές στη χώρα.

Υπουργοί της κυβέρνησης των Νέων Εργατικών πασχίζουν να πείσουν τις εταιρείες ενέργειας να χρηματοδοτήσουν μια μείωση ύψους 100 στερλινών στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αναγκάζοντας τον κ. Μπράουν να αναβάλει την ανακοίνωση που προγραμμάτιζε να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι συνομιλίες με τις έξη μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στη χώρα στράφηκαν, αυτή τη φορά, στην αύξηση των δαπανών που θα βοηθήσουν τις φτωχές οικογένειες στην Βρετανία να βελτιώσουν τις μονώσεις των κατοικιών τους και να καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν πως εξακολουθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη και πως είναι πιθανό να προκύψουν ορισμένες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η επιβολή ενός επιπρόσθετου  φόρου (windfall tax). Ωστόσο, πρόσθεσαν πως η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί έναν «ιδιαίτερα εποικοδομητικό τρόπο» για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή ανέχεια σε «μακροπρόθεσμη και βιώσιμη βάση».

Η αποτυχία να βρεθεί η χρυσή τομή για την καταβολή μιας εφάπαξ πληρωμής θα αποτελέσει πλήγμα για τον κ. Μπράουν ο οποίος προσπάθησε σκληρά για να εξασφαλίσει τις 1 δισ. στερλίνες για το πακέτο χρηματοδότησης των καυσίμων θέρμανσης για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Η εστίαση του ενδιαφέροντος στους λαμπτήρες ενεργειακής απόδοσης, τις ανεμογεννήτριες και στη μόνωση της οροφής των κατοικιών μπορεί να έχει λιγότερο πολιτικό αντίκτυπο σε σύγκριση με την καταβολή της κυβερνητικής επιταγής που θα ανακουφίσει τις οικογένειες των Βρετανών οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν το επαχθές κόστος των υψηλότερων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.    

Η Βαρόνη Βάντερα, η υπουργός Επιχειρήσεων και μια εκ των στενών συμβούλων του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, κάλεσε τις εταιρείες ενέργειας να πληρώσουν, σε εθελοντική βάση, περισσότερα χρήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερη αναλογία αδειών για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο του  σχεδίου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο της ΕΕ, η Βρετανία μπορεί να δημοπρατήσει το 7% των αδειών, ωστόσο, μπορεί να  πωλήσει μέχρι και το 10% αν της δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα εθελοντικό τέλος θα επιταχύνει τη διαδικασία, αν και οι εταιρείες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα για να παράγουν ενέργεια αντιδρούν. «Οι συζητήσεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο όπως ανέμενε η κυβέρνηση», δήλωσε στέλεχος εταιρείας.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούν, τώρα, τις εταιρείες ενέργειας να δεσμευτούν πως θα συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το οποίος έχουν δεσμευτεί πως θα καταβάλουν 19 στερλίνες ανά πελάτη δύο καυσίμων (dual-fuel) με σκοπό να υποστηρίξουν τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας για τα νοικοκυριά της χώρας.   

Στέλεχος άλλης ενεργειακής εταιρείας υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις υπόκεινται σε διαρκείς αλλαγές κατεύθυνσης και άφησε να διαφανεί πως ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα απαιτεί περισσότερα δραστικά μέτρα από την  κυβέρνηση από τη συμμετοχή απλώς, «ενός υπουργού και ενός δημοσίου υπαλλήλου».

(Financial Times, 03/09/ 2008)